Головний реформатор Яцковський очолив Агенцію регіонального розвитку

9 Червня 2016 15:38
Сергій Яцковський - директор агенції регіонального розвитку області.

Сергій Яцковський – директор агенції регіонального розвитку області.

Сергій Яцковський, який ось уже другий рік очолює офіс реформ, тепер навчатиме громади як знаходити, залучати і працювати з інвесторами.
Сьогодні питання створення Агенції територіального розвитку області нарешті дійшло до логічного, у плані організаційному, завершення.

Директора, голову наглядової ради та, власне, й саму наглядову ради обрали сьогодні 8 червня. Однак формально процедура реєстрації відбудеться у Києві на наступному тижні.

До наглядової ради увійшли від обласної ради Артур Фрідман, від торгово-промислової палати Наталя Бєлякова, від вишів Олег Омельчук та Станісла Руденко, від облдержадміністрації Неля Шпулак, від асоціації об’єднаних територіальних громад Інна Абдул-Кадирова, від фонду «Зміцнення громад» Тетяна Василик.

Артура Фрідмана обрали головою наглядової ради, Наталю Бєлякову – секретарем, а голова, у свою чергу, запропонував кандидатуру Сергія Яцковського на посаду директора. Члени ради його підтримали, а Сергій Віталійович задекларував, що у задачі агентства входитиме допомога громадам у розвитку.

«Агенція займатиметься не пошуком інвесторів для громад, а розвиватиме їхню спроможність щодо розвитку територій, залучення інвестицій, створення умов для потенційних інвесторів. Також буде проводити інформаційний, консультаційний та юридичний супровід усіх цих процесів. Насправді, це не буде формат: ось вам інвестор працюйте з ним. Тому що на всі громади інвестора не знайдеш, а це буде допомога громадам, навчання як і де самому знайти інвесторів», – пояснює Сергій Яцковський.

«Наша область має чим пишатися. Гарні показники маємо не лише в аграрному секторі, а й в інших галузях. Основними завданнями Агенції регіонального розвитку буде – навчити громади мислити і діяти ефективно та стратегічно», – зазначив Михайло Загородний під час наради. .

Про структуру агенції говорити поки що рано, каже новообраний директор, бо має пройти процедура реєстрації і всі інші процедури. Однак вже зараз відомо, що вимоги до бажаючих працювати на розвиток області саме під егідою агеції, будуть суворі, найперше – вміння керувати процесами, а не лише виконувати накази.

До речі, подібні агенції існують чи не у всіх країнах світу. До прикладу, в Англії вони є у всіх графствах, в Хорватії – у кожній області. А ось Польща пішла іншим шляхом, вони мають багато таких агенцій, а органи місцевого самоврядування можуть обирати з ким їм краще працювати.