Хмельниччина – один із лідерів децентралізаційних процесів в Україні

15 Липня 2016 14:39

адмінрефНаразі в краї вже функціонують 22 об’єднані територіальні громади. Ще 5 буде утворено у серпні-вересні цього року.

Адмінреформа на Хмельниччині реалізується успішно – вважають експерти з питань децентралізації. Область є одним із лідерів в країні за темпами створення об’єднаних громад. То ж наразі отримала чи не найбільше дотацій з державного бюджету – 216 мільйонів гривень, тобто п’яту частину від усіх виділених коштів.

Мета децентралізації – зробити територіальні громади самодостатніми. Зокрема, дозволити їм самостійно розпоряджатися власними коштами. І це вже дає свої результати.

До прикладу, Старосинявська об’єднана тергромада залучила до бюджету 3,5 мільйони гривень. Отримані кошти планують витрачати на розвиток, у першу чергу, інфраструктури.

Завдяки децентралізації громада самостійно вирішує, на що витрачати отримані кошти. Чималі суми підуть на реконструкцію котелень, закупівлю техніки для комунальних підприємств та ремонт доріг. За грантові кошти Європейського союзу у селі Заставці Старосинявського району вже оновлюють систему освітлення. А ще громада розпочала залучення інвесторів у рамках програми Рада-Громада-Інвестор.

Утім, із впровадженням реформи громади на місцях стикаються й з проблемами. Чи не найголовніша – кадрові питання та залучення фахівців. Громади потребують кваліфікованих юристів та бухгалтерів для роботи у виконкомах. Ще одне нагальна проблема – використання медичної та освітньої субвенції. До прикладу, на одного учня держава виділяє від 11 до 21 тисячі гривень щорічно. Цього не достатньо, аби школи у сільській місцевості могли повноцінно функціонувати. Тож оптимізація мережі шкіл вкрай необхідна, переконують експерти. Та попри усі переваги реформи, багато сільських голів Хмельниччини гальмують процес об’єднання тергромад.

Однак, експерти запевняють: децентралізація дасть громадам чимало прерогатив. Окрім можливості витрачати кошти на власний розсуд, краяни зможуть користуватися  адмінпослугами, наприклад отримувати дозволи для ведення бізнесу, не покидаючи свій населений пункт.

Та чи дійсно усе задумане стане реальністю, а реформа буде успішною у всіх теріторіальних громадах краю – покаже час.