Хмельницькі тролейбусники за 2 млн. грн придбають систему автоматизованого продажу засобів оплати проїзду

25 Липня 2016 14:31
ye.ua

ye.ua

Хмельницьке комунальне підприємство “Електротранс” 22 липня оголосило електронні торги на придбання системи автоматизованого продажу засобів оплати проїзду очікуваною вартістю 2 млн. грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тролейбусники планують закупити 85 POS терміналів (валідаторів) із можливістю роботи з безконтактними електронними картками та 2 пристрії програмування безконтактних карт.

Принцип роботи системи автоматизованого продажу наступний: при отриманні оплати готівкою від пасажира кондуктор, прикладанням службової картки до валідатора фіксує факт оплати. Валідатор автоматично друкує квиток із зазначенням на ньому суми оплати, індивідуального номеру терміналу та квитка, номеру маршруту, дати та часу оплати, можливо, додатково індивідуальний штрих-код або QR-код. Дані про оплату передаються валідатором до центральної бази даних (ЦБД) по мобільному зв’язку в режимі “онлайн”. У випадку проблем із зв’язком — дані про транзакцію мають бути записані у захищену пам’ять валідатора та передані в ЦБД в пакетному режимі при поновленні зв’язку. Як альтернативні засоби платежу, можуть використовуватися VISA paywave, Mastercard paypass, мобільні платежі NFC, банківські картки.

Мобільний термінал для кондукторів

Мобільний термінал для кондукторів

За аналогічним принципом будуть видавати квитки і пільговикам.

У КП розраховують, що нова система автоматизованого продажу засобів оплати проїзду дасть змогу підвищити рівень оплати проїзду; облікувати перевезення пасажирів, котрі користуються пільгами; оптимізувати маршрути та кількість тролейбусів на маршрутах залежно від реальної завантаженості, часу доби та інших факторів.