На Хмельниччині підприємець отримує енергію з сонця і вітру

3 Серпня 2016 16:30

сонячні батереїЧотири роки Микола Крутенчук він повністю перевів власне підприємство на  альтернативне  джерело  енергії. Згодом встановив обладнання на свою оселю у селі Гелетенці.  Тепер планує не лише споживати, а й продавати енергію. 

Кілометр від Хмельницького. Дорога на Волочиськ. Придорожній комплекс, що живиться екологічною енергією у чистому вигляді. Сонячні батареї тут використовують для опалення, освітлення, живлення електроприладів та підігріву води.

Микола Крутенчук у бізнесі вже півтора десятиліття. Більше чотирьох років тому не пошкодував 200 тисяч гривень і встановив нове обладнання. Воно дозволяє забезпечувати електроенергією кафе, гостьові будиночки, автомайстерню та мийку.

У ті дні, коли енергії сонця не достатньо, автоматика перемикається на вітряк.

Сонцю тоді допомагає вітер. Якщо світило живить акумулятори на 9 кВт на годину, то вітер додає ще півтора кіловати.  У планах у Миколи Крутенчука – додати ще й батареї. Тоді можна буде не лише споживати самому, а й продавати енергію місцевому постачальнику – «Хмельницькобленерго».

Єдинй бонус від держави у таких випадках – це так званий «зелений тариф» – механізм заохочення населення для вироблення електроенергії з альтернативних джерел.

Попри плюси, на Хмельниччині, до прикладу, сонячна енергетика поки що не надто популярна. Бо без державної підтримки потужного розвитку цього напрямку годі й чекати.