Консультація юриста: Віддати квартиру за комунальні борги – реальність чи міф?

11 Серпня 2016 10:33
«Шановна редакція! Досить часто доводиться чути про те, що за наявність комунальної заборгованості власника можуть навіть позбавити права власності на житло. Але, згідно Конституції, право власності в Україні є непорушним! Прошу надати консультацію юристів відносно того, чи дійсно таке можливе і в яких саме випадках є ризик залишитись без даху над головою? З повагою, Корчук Марія Юхимівна».

Останнім часом досить поширеними є погрози арешту та продажу квартири за житлово-комунальні борги. Дійсно, така небезпека існує.

Основний закон нашої держави захищає права власника. Так, відповідно до ст. 40 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Також ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду (ст. 47 Конституції України).

За загальним правилом, питання про стягнення заборгованості за комунальні послуги та квартплату розглядаються в судах. Відповідно до законодавства України такі справи розглядаються в спрощеному порядку – в порядку наказного провадження. Видача судового наказу здійснюється без судового засідання і без виклику сторін (стягувача та боржника) до суду. Це означає, що якщо сума заборгованості безспірна, то боржник дізнається про те, що на нього подали в суд, вже після судового розгляду – коли йому вручать судовий наказ (якщо боржник не погодиться з сумою боргу, то може оскаржити наказ протягом 10 днів). Варто звернути увагу, що борг можуть стягнути лише за останні три роки (в межах строку позовної давності).

Якщо особа добровільно не погасить борг, то до неї будуть застосовані примусові заходи, спрямовані на погашення боргу (звернення стягнення на майно, кошти тощо – в тому числі на нерухоме майно – квартиру, будинок, земельну ділянку).

Проте законом передбачено випадки, коли за комунальні борги квартиру забрати не зможуть. В такому разі сума боргу не повинна бути більшою за десять мінімальних заробітних плат (станом на сьогоднішній день – це 14500 грн.), квартира повинна бути єдиним житлом боржника. За наявності цих двох умов державний виконавець не зможе звернути стягнення на майно (квартиру).

На жаль, досить поширеним в Україні є випадки, коли якість комунальних послуг менша, ніж розмір плати за них. Тому деякі споживачі відмовляються оплачувати рахунки. В такому випадку можу порадити письмово звертатися в установи, що надають комунальні послуги зі скаргами, заявами та пропозиціями. Це допоможе зафіксувати факти порушень прав власника квартири як споживача, зміну умов надання послуг і, можливо, в майбутньому стане додатковою гарантією захисту права власності на квартиру.

Анастасія Площинська, юрист ХОГО “Подільська правова ліга”.