Унікальний навчальний заклад Хмельницького готується зустріти своїх учнів

5 Вересня 2016 16:38
У Хмельницькому діє унікальний навчальний заклад – НВО № 1. Це заклад не типовий – він складається з двох підрозділів: початкової школи та дошкільної ланки. Тобто, дітки, які приходять з двохрічного віку, перебувають тут аж до 8 років. Таким чином, садочок, що поступово переростає в школу, – стає для них майже домівкою. Єдине, що змінюється за ці роки, це місце – класи навчання та викладачі. В дошкільних класах з ними займаються вихователі, а в школі уже педагоги.

Про історію НВО розповіла екс-директор, яка на сьогодні працює логопедом у НВО № 1, Тетяна Бодарецька :

– Дитячий садочок збудований та підпорядкований заводу «Темп» ще у 1991 році. А у 1997 році вже став одним із перших на Україні навчально-виховним об’єднанням. Ми пережили навіть такий період, коли було дуже мало дітей у садочках і було багато вільного місця. Тоді на базі нашого садочку створювались студії образотворчого мистецтва, відбувались заняття у спортивних залах для дітей. Потім ситуація з народжуваністю поліпшилась і виникла необхідність об’єднати дитячий садочок із початковою школою. Та унікальна будова нашого закладу дає змогу чітко розмежовувати дошкільнят і школярів молодших класів між собою. У них є окремі входи.

Втім, унікальність цього закладу не лише в об’єднанні дошкільнят і школярів молодших класів. Одним з цікавих нововведень цього року є те, що один з перших класів буде навчатися за програмою «Інтелект» за спеціально розробленим харківськими вченими проектом. Насправді, зараз в Україні працює вже більше 200 шкіл за цією програмою, та до нашого міста цього року вона дійшла вперше. Вчителі, які працюватимуть у цих класах влітку, пройшли перепідготовку та отримали відповідні сертифікати. «Інтелект України» відрізняється від загальноосвітніх класів тим, що дітки, які мають потрапити до цього класу, проходять відбір. Потім навчання у них відбувається відповідно до навчальної програми, але за підручниками, спеціально розробленими в Харкові, також будуть індивідуальні зошити і трішки більше навантаження, ніж у звичайних класах. Все навчально-методичне забезпечення викладачам теж надає Харків.

Оригінальні нововведення є і в роботі дошкільнят.

– Цього року ми тримаємо курс також на національно-патріотичне виховання, економічне виховання та соціально-фінансову освіту дітей від 3 до 6 років. Дитина себе бачить у контексті «я», у контексті «сім’я і я», «суспільство і я», «я як особистість», а також як навчитися правильно витрачати, економити і грамотно фінансово будувати свою роботу, – розповідає Ірина Мельник, заступник директора з навчально-виховної роботи довкілля. – Наприклад, будемо проводити аукціони дитячих виробів, де дитина зможе продавати свою продукцію за віртуальні кошти в різних вигаданих валютах, які вони зароблятимуть, а потім купувати за них щось для себе. Аби таким чином вивчити, як можна планувати свій бюджет.

Своєрідною родзинкою закладу стало те, що функціонує в ньому світлиця, де підібрані старовинні предмети українського побуту. Саме там проходять уроки народознавства, екскурсії для дошкільнят, відповідні тематичні уроки. Ця кімната, обладнана в староукраїнських традиціях, дає дітям змогу побачити, що таке скриня, що таке дідух, яка була піч, що таке горнятко, до цього всього доторкнутись. Тому що в наш час не в кожного з дітей є бабуся в селі, в якої ще збереглися ці речі.

Також досить оригінальний кабінет психолога, в якому є спеціальний відділ для релаксації, де дітки збираються, морально відпочивають, розмовляють. Усе це відбувається під контролем професіонала, який здатен просто вислухати та щось порадити, а за потребою заспокоїти та надати необхідну допомогу.

На території закладу є діючий басейн, в якому раз на тиждень кожна дитина у групах по 10 чоловік під керівництвом інструктора займається плаванням.3ASqUsX85DUЗавдання колективу працівники НВО визначають так: створити всі умови для того, щоб діти відчували себе в навчальному закладі, як вдома. А це не так легко, враховуючи кількість вихованців. Структура навчального закладу складається з 8 дошкільних груп та 14 початкових класів, тобто, на паралелі 3 класи і одна група молодша, де ідуть дітки з 2 років, 2 групи других молодших, 2 середніх та 3 старших. Але цього року, в зв’язку з тим, що цей мікрорайон розбудовується та відбувається приріст населення, особливо молодих сімей, перших класів набрали аж 5. І є певне занепокоєння стосовно вільних місць на наступні роки.1rOXt5NjPQM

– В нашому навчальному закладі добудовується 6 дошкільних груп та 2 спортивні зали. Вперше в цьому році міська рада виділяє стільки коштів на освіту, – розповіла журналістам «Марічка NEWS» директор Оксана Романів. – До прикладу, окрім іншого, профінансували також канцелярію для дошкільників: альбоми, кольоровий папір, зошити, розмальовки, фарби, олівці, клей та пензлики. Раніше це купувалось за кошти батьків. З міського бюджету профінансована навіть закупівля повністю всієї побутової хімії для діток у дошкільних групах. Ми можемо спостерігати це, як швидко відбуваються відкриття добудов дитячих садочків у різних районах нашого міста. Міська рада виділяє кошти і нам, тож сподіваємось, що перенавантаження груп дітками в наступні роки вже не буде.

Що ж, ми бачимо, що НВО № 1 дійсно хороший навчальний заклад, який дає дітям якісну освіту. Про це свідчить хоча б те, що, за словами заступника директора з навчально-виховної діяльності початкової школи Таїсії Долинської, після випуску з 4 класу діти легко освоюються в найсильніших школах міста, вони ідуть на навчання в гімназію № 2, гімназію № 1, ліцей № 17.

Зараз навчальний заклад уже повністю готовий до початку нового навчального року. На дошках у просторих класах уже висять матеріали для проведення першого уроку, а в групах дитячого садочку ідеально розставлені іграшки, чітко розділені на ігри для дівчаток і хлопчиків. І хоча насправді вже з першого вересня все це приміщення заживе в природному хаосі важливої діяльності дітей, тут насправді затишно й тепло. І хочеться знову повернутись у дитинство.

Pe7g55-ypiY18N3wR9-A7Ik69TYLLMOUoPDy0oXL1UBEqsfhk6Aydb8Tmtv7EgBcP8

 

Джерело: www.marichkanews.com