Про 120 сортів винограду та городоцьку актинідію, плід якої за вмістом вітаміну С замінює відро яблук.

13 Вересня 2016 17:35
www.miysad.com.ua

www.miysad.com.ua

У 90-х роках учитель сільської школи з Старого Поріччя Городоцького району виростив та зібрав урожай сортів винограду, який начебто міг рости й дозрівати тільки на Півдні України. Відтоді садовод–любитель пішов ще далі, і його успіхам, безперечно, дивувалися би провідні фахівці профільного міністерства, які безапеляційно стверджували: Хмельниччина – край не виноградний.

Чому побутувала саме така думка-мовляв, ні наш клімат, ні наші грунти для вирощування пристойних сортів винограду не годяться-сьогодні важко сказати. Бо Валентин Гурний задовго до глобального потепління привіз із Півдня України два сорти столового синього винограду і довів зворотне: умови для виноградарства на Хмельниччині цілком придатні. Ці два сорти й тепер ще ростуть на подвірї садовода. Чоловік береже їх, бо «Захват» та «Агат Донський» нагадують про початок його захоплення. Яке переросло в велике господарство, де ростуть та зріють не тільки виноград, помідори, яблука чи груші, а й різноманітні ягоди-в тому числі й нехарактерні для нашої кліматичної зони.

Таке захоплення вимагає все більше праці. Тож вчитель сільської школи після уроків закачує рукави й трудиться на своїй присадибній ділянці, доки не смеркне. Але результат того вартий-каже садівник. Щоправда, не завжди. Виробництво під відкритим небом часто розчаровує селян і навіть зводить всю працю нанівець. Як-от цього року.

Це тому, що рослини почали розвиватися надто рано, а потім були ще заморозки. Та й це ще не всі поневіряння садівників цього року. У Городоцькому районі, до прикладу, в липні був град. Він знищив більшість плодів, але далекоглядний господар вже віддавна збудував теплицю-щоби таким чином вберегти від погодних катаклізмів хоча б частину врожаю. І не прогадав: міцний поліетилен стримав убивчі опади. Крім того, теплиця дає й ще деякі переваги.

У теплиці садовод вирощує найкращі сорти винограду, хоча всі вони-а є їх у пана Валентина 120 сортів-мов для виставки досягнень виноградарства. Утім, на вирощуванні винограду господар не зупиняється, і має на своєму земельному наділі чимало інших, в тому числі, рідкісних рослин. Чорниці, ожина чи отакі плоди з назвою актинідія.

А всі свої дива Валентин Гурний возить на сільськогосподарські ярмарки в обласний центр. Де можна крам і придбати, і скуштувати, і запитати поради.

Джерело: www.odtrk.km.ua