Хмельницький суд впевнено продовжує практику поновлення на посадах поліцейських, звільнених по атестації

14 Вересня 2016 11:33

_Vischa_kvalifikaciyna_komisiya_vidstoronila_vid_posadi_suddyi_z_Derazhni_cherez_shkodu_derzhavnim_interesam_1_2015_06_25_11_58_08Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував наказ т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області від 17 лютого 2016 року №18 в частині звільнення майора поліції, інспектора дорожньо-патрульної служби Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області зі служби в поліції на підставі п.5 ч.1 ст.77 Закону України “Про національну поліцію” через службову невідповідність.

Про це свідчать дані Реєстру судових рішень.

Суд дійшов висновків, що керівництво обласної поліції (наказ від 12 січня 2016 року №9) атестувало даішника, опираючись на оцінку його ділових, професійних, особистих якостей. Натомість були відсутні підстави, зазначені у частині 2 статті 57 Закону “Про національну поліцію”.

Також не були надані докази того, що стосовно позивача вирішувалося питання про призначення на вищу посаду, про переміщення на нижчу посаду через службову невідповідність чи питання про звільнення зі служби в поліції через службову невідповідність, які відповідно до Закону та Інструкції є виключними підставами для атестування

За результатами тестування на загальні навички інспектор роти ДПС отримав 36 балів, з професійного тестування – 28 балів з 60 можливих.

На підставі розгляду матеріалів, проведеної співбесіди та обговорення члени атестаційної комісії №1 ГУНП у Хмельницькій області (5 осіб) абсолютною більшістю голосів (5 – “за”) прийняли рішення, що поліцейський займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню зі служби через службову невідповідність (протокол ОП №15.00002454.0016782 від 02 лютого 2016 року).

У відповідності до змісту висновків атестаційної комісії №1 підставами для прийняття рішення щодо невідповідності займаній посаді є те, що позивач, не зважаючи на достатній рівень загальних знань та знань законодавства, “проявив нещирість, заперечив численні випадки отримання неправомірної вигоди, невмотивований, не працює над підвищенням професійного рівня. Комісією виявлено факти недекларування нерухомого майна”.

Разом, з тим, на думку суду, атестаційна комісія не зазначила мотиви прийняття саме такого рішення, не вказала, з яких підстав членами атестаційної комісії не були взяті до уваги результати тестування позивача на знання законодавчої бази та на загальні здібності і навички, яким критеріям, визначеним пунктом 16 розділу IV зазначеної Інструкції, не відповідає поліцейський.

Також Феміда зобов’язала Головне управління Національної поліції в Хмельницькій області нарахувати та виплатити інспектору ДПС середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу за період з 17 лютого  2016 року до 31 серпня 2016 року включно.

Як писав НГП, колишній командир взводу роти ДПС Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області, капітан поліції виграв суд на поновлення на посаді з 1 квітня 2016 року.

Довідка НГП. За результатами атестації і відповідно до статті 77 Закону України «Про Національну поліцію», цього року з органів поліції Хмельниччини було звільнено 300 правоохоронців.