Голосуймо за наше! Сатанів претендує на одне із «7 чудес України»

20 Вересня 2016 14:32

СатановНаближається до завершення п’ятий етап всеукраїнської акції «7 чудес України», в якому змагаються історичні міста та містечка нашої держави. Цього разу десант із журналістів, які представляють провідні українські ЗМІ, висадився на Хмельниччині – в Сатанові.

«7 чудес України: історичні міста та містечка» – саме під такою назвою цьогорічний, п’ятий, етап акції подорожує 21-ним містечком нашої держави. Саме стільки їх – по одному в кожній області – виборюють право називатися одним із семи чудес України.

Підсумки конкурсу підбиватимуть за сукупністю результатів інтернет-голосування та висновків експертів. Питома вага кожної із цих складових становитиме 50 %. В інтернеті потрібно одночасно проголосувати за сім об’єктів, які, на вашу думку, мають увійти до списку 7 чудес України. За збігом обставин, сатанівські відвідини припали на останній по-справжньому теплий та сонячний вересневий день. Тож є надія, що сонце і щедре літепло додали гостям позитивного настрою, а залюблені в своє містечко гіди довершили те, що подарувала природа і створили предки.

Інша версія, теж підтримана багатьма науковцями, має молдавський слід. Ще дехто вважає, що містечко завдячує назвою жіночій вірності. Мовляв, саме тут колись компактно проживали вдови – саті, які  довіку залишались  віддані своїм покійним чоловікам. Деякі історики  переконані, що така дивна назва походить від мінеральних вод, які відгонять сірководнем – справжнім  запахом із пекла – царства  сатани. В будь-якому випадку, саме тутешнє  багате родовище мінеральної води , неперевершена навколишня природа і величезний рекреаційний потенціал сьогодні найбільше ваблять відвідувачів.

Та водночас із курортно-лікувальними принадами Сатанів має й чималий туристичний потенціал. Об’єкт, яким уже можна звабити туриста – старовинна синагога, що віднедавна розміняла шосте століття. Відремонтована за гроші єврейської громади, вона здобула справжню другу молодість. Щоправда, більшість часу храм стоїть пусткою, бо в самому Сатанові нині зовсім не зосталось іудеїв. Хоча ще до другої світової війни, це було єврейське містечко, про що свідчить і старий цвинтар, розташований на пагорбі.

Ще одна сатанівська рукотворна перлина – оборонні споруди замку, зведені в першій половині 15 століття. Кажуть, вони мали цілком пристойний вигляд ще до 60-х років  минулого двадцятого сторіччя. Аж доки місцеві жителі не почали активно розбирати камінну кладку для власних потреб. Тепер це просто руїни, що подекуди зберігають сліди колишньої величі та потребують багато грошей для відбудови. Трохи в кращому стані зберігся Свято-Троїцький монастир, який сягає корінням в 16 століття. І практично зовсім незайманою залишається рукотворна печера монаха-відлюдника, розташована на околиці Сатанова високо в Медоборах. Очевидно, чим далі від цивілізації, тим більше шансів не потрапити під руку вандалам.

В будь-якому випадку, участь в акції «7 чудес україни» – це прекрасний шанс для містечка заявити про себе та привабити потенційних інвесторів і туристів. Отож, голосуймо за своїх!

Джерело: www.odtrk.km.ua