Як стати донором та не бути у цьому профаном

27 Вересня 2016 14:31
Щоденно до Хмельницької станції переливання крові звертається не менше 20 людей. Таке бажання стати донором – не тільки бажання допомоги, а і бажання отримати 35 гривень і безкоштовний солодкий чай. Тож як не стати профаном у питанні донорства і що має знати людина, яка бажає добровільно здати кров, вирішили дізнатися журналісти «Марічка NEWS».Хто може стати донором:
Донором може бути абсолютно здорова людина, яка не хворіла такими хворобами, як: Боткіна, гепатит С, жовтуха, туберкульоз, сифіліс, малярія. Потенційний донор – людина, яка немає хвороб серця, органів дихання, алергії, астми, сліпо-глухо-німі, неповноцінні розумом не можуть бути донорами, люди, яким вирізали якийсь орган.
Донору повинно бути від 18 до 60 років, а вага не менше ніж 50 кілограм.
Жінкам не бажано здавати кров у терміні 5 днів після закінчення критичних днів. Вагітним та мамам, які годують груддю, категорично заборонено бути донором.

Символ донорства. Пелікан, коли немає чим годувати своїх дітей, розрізає клювом свою грудну клітину та кров'ю годує дітей.

Символ донорства. Пелікан, коли немає чим годувати своїх дітей, розрізає клювом свою грудну клітину та кров’ю годує дітей.

Процес здачі крові:

Перед самою здачею крові обов’язково потрібно поснідати: але не снідати жирними стравами (холодець, бульйон) та молочними (молоко, сметана). Алкогольні напої не можна вживати дві доби перед відвідуванням пункту прийому крові, а карантин після захворювання ОРЗ та іншими інфекційними хворобами – не менше місяця.

  • Розпочинається все дуже просто – людина приходить до нас, реєструється в нашій реєстратурі, ми беремо аналізи крові на перевірку, міряємо тиск. Якщо аналізи хороші і тиск в нормі, тоді допускаємо до донорства. Найменше в день приходило людей 20, найбільше – 80. До нас ідуть донори-волонтери, люди, яким потрібно здати аналіз і донори-родичі, які хочуть врятувати життя близької людини, – розповідає про один день із життя центру прийому крові завідувач донорським відділом обласної станції переливання крові Юрій Джура.

Після того як кров здали, донори отримують талончик, віддають його касиру, який віддає 32 гривні. Перед здачею п’ють солодкий чай із печивом. Також до цього комплекту додається довідка про звільнення від роботи на день здачі крові та цей день має оплачуватись, як робочий. І протягом року можна взяти ще один вихідний.

Що таке почесний донор, як його отримати та що дає це звання у майбутньому.
Присвоюється таке звання людині, яка більше ніж 40 разів здала повну дозу крові.
Пільги зі званням «почесний донор»: безкоштовно, з міською пропискою, людина може пересуватися у громадському транспорті, безкоштовно вставити зуб, а пенсіонерам доплачуються додаткові 170 гривень. Тобто 10% від прожиткового мінімуму. Також можна взяти додаткову відпустку влітку.

  • За вісім років моєї роботи бачив молодих людей, які вже мають таке звання. А є і 4 почесних донора, – додає завідувач. 

Та не забувайте, що переливання крові – це використання препаратів крові, які з неї видобувають

Джерело: www.marichkanews.com