Громада відстоює екологію Старокостянтинова

10 Жовтня 2016 17:34
Активісти староконстянтинівської громади 28 вересня зібрались під стінами міської ради з акцією, націленою на порятунок міста від екологічної катастрофи. Про масштаби загрози місту в разі будівництва та подальшої роботи заводу з переробки акумуляторів компанії «Мегатекс Індастріал» дізнавались кореспонденти «Марічка NEWS».

З травня поточного року точиться справжня війна між владою та громадою міста Старокостянтинів за майбутню долю краю. Згідно з результуючими «театральними» громадськими слуханнями та показовими експертизами, проведеними за сприяння влади міста, при запуску акумуляторного заводу місто найближчим часом стане головним конкурентом найзабрудненіших земель донбаської Костянтинівки.

Завдяки громадській активності та зверненням окремих депутатів міської ради до Державної екологічної інспекції щодо перевірки ТОВ «Мегатекс Індастріал» з 15 по 19 серпня була проведена перевірка заводу. За результатом перевірки було складено акт, який містив висновки про численні порушення екологічних і санітарних норм. 29 серпня на розсуд депутатів Старокостянтинівської міської ради були представлені результати досліджень ґрунту та викидів. Так, у відібраних пробах екологи встановили перевищення вмісту свинцю в ґрунті 1600 мг/кг при фоні 9,6 мг/кг і перевищення вмісту оксиду вуглецю у промислових викидах на дільниці лиття свинцевої стрічки 5735 мг/м куб при нормі 250 мг/м куб.

Такі результати не могли залишити громаду міста байдужою, хмизу до полум’я 5 вересня додала друга позачергова сесія міської ради, яка мала на меті підняти питання порушень, виявлених на акумуляторному заводі. Проте, в ході засідання жоден з п’яти проектів рішень, запропонованих депутатами, не був винесений на голосування.

Перипетії продовжились 20 вересня, коли сплив термін, визначений екологічною інспекцією на усунення виявлених порушень. Так сталось, що ані екологів, ані депутатів міської ради, як і членів комісії з перевірки заводу не пропустили на підприємство.

-JTzGCsDSe8

Жах та екологічна розруха, яка спіткає місто в разі запуску заводу, й вивела громаду міста під приміщення ради. Люди, налякані перспективою бути отруєними свинцем, так і не отримали чітких роз’яснень від міського очільника про подальшу долю міста.

Також потрібно зазначити, що згідно з нормами чинного законодавства, а саме державними будівельними нормами, будь-який забудовник має проінформувати населення про планову діяльність, визначати місце і порядок проведення громадських слухань, відкритих засідань, зібрати звернення громадян, здійснити розгляд та врахування зауважень і пропозицій. Цього в місті Старокостянтинів проведено не було і навряд чи буде. Саме на основі цих перевірок складається звіт про оцінку впливу на навколишнє середовище, який разом з урахуванням громадських інтересів у складі проектної документації подається замовником на узгодження і проходження державних експертиз.

m0NSbOP_MsQ

Навіть сьогодні, коли широкому загалу висвітлені висновки екологів щодо «безпеки» заводу, міська влада та керівництво підприємства продовжує запевняти громаду в необхідності запуску заводу, мовляв, це робочі місця краю. Але кому потрібні робочі місця, коли викиди цього підприємства є прямою загрозою життю та здоров’ю всіх мешканців міста й району.

Коментар

Громадський активіст Олексій Нараєвський:

«Першочерговим завданням кожного мешканця Старокостянтинова сьогодні є недопущення перетворення рідного міста на звалище промислових відходів. Якщо наша влада не розуміє, що громада – не те середовище, над яким варто ставити екологічні експерименти, то ми маємо донести до неї цю позицію. Ми разом з нашими родинами – батьками та дітьми – живемо після Чорнобильської катастрофи в умовах наростаючої небезпеки, і на моє особисте переконання, додаткові «сюрпризи» від окремих підприємств у якості викидів та інших шкідливих речовин ще більше загострюють екологічну ситуацію краю.

12314078_917776888298958_4334878999725907492_n

Владні структури повинні орієнтуватись не тільки на збагачення та просування своїх інтересів, прикриваючись залученням нових робочих міст та відбудовою промисловості, а перш за все піклуватись про інтереси громади, її здоров’я та майбутнє благополуччя. В інакшому випадку, такі рішення та дії влади призведуть до скорочення власне чисельності мешканців та остаточного понівечення дорогоцінних природних ресурсів краю, а цього ми допустити ніяк не в праві».

Джерело: www.marichkanews.com