В Лісових Гринівцях блокують будівництво заводу пустотних плит

24 Жовтня 2016 16:08

Нагадаємо, два дні тому до нашої редакції звернулися власниці ділянок, по сусідству з якими може вирости завод залізобетонних конструкцій. Земельні роботи вже почалися. Бульдозери активно рівняли ділянку, а екскаватор рив котлован. Стурбовані сусіди по наділу написали кілька звернень і в сільську раду, і в Держархбудінспекцію. Коли ж останні сьогодні приїхали у Лісові Гринівці, роботи вже не велися.

Ще два дні тому тут активно рили котлован і вивозили землю. Сьогодні ж від земельних робіт не залишилося і сліду. Держархбудінспекція, яка приїхала на перевірку, змогла лише зафіксувати наявність техніки та будівельних матеріалів. І ніяких порушень.

Максим ПАВЛЮК, начальник відділу управління Держархбудінспекції в області: – Фіксувати сьогодні, що на цій земельній ділянці виконуються будівельні роботи без наданих документів, управління ДАБІ не може. Спочатку потрібно подивитися, які документи надасть власник земельної ділянки. Можливо, це буде майбутнє будівництво.

Не можливо, а точно. Це підтвердив власник земельної ділянки Олег Ніколайчук. Він був тут та на момент перевірки.

Олег НІКОЛАЙЧУК, керівник ТОВ «Єврозалізобетон», власник земельної ділянки: – Земельна ділянка знаходиться в приватній власності. Планується будівництво лінії під пустотні плити. Зараз всі дозвільні документи подали юристи для реалізації цього проекту.

Щоб почати будь-яке будівництво, чи то будинку, який хочуть ці люди, чи то підприємства, яке хоче «Єврозалізобетон», найперше необхідно змінити цільове призначення землі. Для цього потрібно розробити детальний план забудови. Оскільки генерального плану у Лісових Гринівцях немає ще з 2013 року, дозвіл на це видає сільська рада. Щоправда, голові тергромади це не дуже до вподоби.

Віталій ГРАЛЮК, голова Лісогринівецької об’єднаної тер громади: – Ми маємо зробити один Генеральний план. Ви зробили детальний план на одне, ці зробили на інше. Ми завтра доходимо до генерального плану, а в нас на цій території вже є 25 детальних.

Генеральний план забудови Лісових Гринівців має бути виконаний у 2017 році. Однак, чи до того часу дадуть «зелене світло» на розробку детальних планів обом сторонам конфлікту, Віталій Гралюк і не стверджує, і не заперечує.. Мовляв, має вирішувати громада.

– Те, що люди звернулися, що вони створити якийсь там кооператив – це їхні проблеми. Якщо ми проведемо громадські слухання і люди Лісових Гринівців скажуть, що там має бути промислова зона, тоді тим, що просять житлову, ми змушені будемо відмовити.

Однак районний архітектор запевняє – відмовити у зміні цільового призначення землі сільська рада не може.

Руслан ІЛЬЧИШИН, завідувач сектору містобудування та архітектури Хмельницької РДА: – Якщо їм надасть дозвіл на розробку детального плану Лісогринівецька сільська рада і його затвердить, то в цієї людини є повна підстава змінити цільове призначеня. І сільська рада затверджує проект землеустрою. – А на якій підставі селищна рада може відмовити? – Ну, немає такої підстави.

Щоправда, і Руслан Ільчишин, і Віталій Гралюк підтримують промислове будівництво.  Бо впевнені – це потрібно для розвитку села. Однак , чи законне воно – стане відомо після завершення перевірки архітектурно-будівельної  інспекції. Триватиме вона 5 днів – йдеться у сюжеті Поділля-центр