Хмельницький ввійшов в п’ятірку міст, які застосували неконкуретні закупівлі

5 Грудня 2016 17:32

Згідно з моніторингом Центру «Ейдос», який протягом серпня-листипада цього року дослідив через «Прозорро» закупівлі всіх департаментів житлово-комунального господарства обласних центрів, Хмельницький ввійшов в п’ятірку міст, які застосували неконкуретні допорогові закупівлі.

Про це зазначено у статті керівника відділу з протидії корупції Центру «Ейдос» Глібв Канєвського для “Наших грошей”.

Зокрема, завдяки допороговим закупівлям прошло 56,8 млн. грн на хмельницьку комуналку.

%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%be-455x640

До прикладу, Хмельницький витратив за чотири місяці майже 70 млн. гривень на благоустрій, у той час, як місто-гігант Дніпро – лише 38,90 млн. гривень.

“Закон дозволяє купувати без електронних аукціонів товари та послуги дешевше 200 тис. гривень і роботи нижче 1,5 млн. гривень. Зважаючи не це, а ще на нові доходи (у деяких містах вони зросли на 100 відсотків) – тут мерам карта і підвалила. І вони почали активно витрачати гроші на дороги, утеплення будинків, ремонт дахів і таке інше, тобто на комуналку. Варто зауважити, що, як правило, усі ці роботи – є найскладнішими для перевірки. Бо не кожен журналіст чи депутат зможе оцінити марку покладеного асфальту чи порахувати кількість використаної цегли. Фактично єдиним реальним «перевіряльником» є в таких випадках конкуренція”, – пише аналітик.