Гройсман про нову «мінімалку»: «Я за те, щоб бізнес заробляв гроші, але не за рахунок зубожіння працівників»

27 Січня 2017 12:33
Гройсман пояснив позицію щодо

Гройсман пояснив позицію щодо “мінімалки”. Фото: автора

За словами Прем’єр-міністра, він не хоче, щоб дійшло до покарань роботодавців.
 Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень – абсолютно виправдане рішення на користь людей. Як він заявив під час робочого візиту на Хмельниччину, воно не несе жодних ризиків, і ситуація стабілізується вже за декілька місяців.

«Я буду боротися за те, щоб кожен працюючий громадянин країни отримував не менше 3200 гривень. Я звертаюся до всіх роботодавців: шановні дорогі друзі, будь ласка, цінуйте і поважайте своїх працівників. Рішення прийнято. Моя сфера відповідальності – це бюджетний сектор. У бюджетному секторі ми все передбачили, і ці виплати будуть здійснені. Щодо приватного: я розмовляю з багатьма, і з малим, і середнім бізнесом: ті, хто чесно працювали, готові сьогодні платити», – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, в країні є 500 тисяч пенсіонерів, які отримують пенсію 940 гривень, тому що їм платили зарплату в конвертах.

«Я за те, щоб люди отримували прибутки, щоб бізнес заробляв гроші, але не за рахунок того, щоб в зубожінні тримати своїх працівників. Звісно будуть такі, хто захоче уникати цього і придумувати комбінувати 0,5-0,75 ставки, але це не в інтересах працюючої людини», – переконаний Прем’єр-міністр.

«Хотів би, щоб кожна працююча людина, незалежно від віку, мене почула. Коли прийде час виходити на пенсію, у Пенсійному фонді їй скажуть, що пенсії нема. Бо все життя, коли ви працювали, не платили страхові внески в Пенсійний фонд. І таким чином ці люди будуть залишені напризволяще», – сказав Володимир Гройсман.

Читайте також: «Рішення про підвищення мінімальної зарплати до 3200 було безглуздим», – екс-чиновник

Він запевнив, що не хоче, аби до підприємців застосовували штрафні санкції, але це доведеться робити, якщо вони порушуватимуть законодавство. Це стосується і бюджетних установ.

«Звісно, законодавство передбачає суворі санкції, але я не хочу нікого карати. Хоч контролюючі органи будуть змушені це робити, я б не хотів, щоб до цього доходило. Думаю, що за декілька місяців ситуація стабілізується. Але аналітично ми будемо бачити, хто і як повів себе неправильно. В тому числі і можливо у бюджетних закладах. Але і Мінфін, і Мінсоцполітики це моніторять, і ми будемо боротися, щоб люди отримували свої зарплати», – наголосив Володимир Гросман.

Читайте також: Не у всіх районах області знайшли гроші на мінімальну зарплату для бюджетників

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман  у Старокостянтинові пообіцяв допомогти придбати квартиру багатодітній сім’ї, у Нетішині подивився Хмельницьку АЕС, а в Шепетівці зайшов на ремонтний завод “Укроборонпрому”.