На Хмельниччині перевірять якість газу, який використовується для опалення та приготування їжі

7 Лютого 2017 16:01

vsim.ua

На Хмельниччині перевірять якість газу, який використовується для опалення та приготування їжі.

Про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі депутат обласної ради, Голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко.

«10 лютого, разом з журналістами області та представниками Укртрансгазу, Облгазу відберемо проби газу в різних місцях області та в іх присутності проведемо лабораторний аналіз.

Ініціюємо те, що повинно в краіні робитися заради споживачів, не на словах, якщо в нас проходять реформи»…

Віталій Олуйко опублікував текст звернення депутатів Хмельницької обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до нормативно-правових актів у сфері розрахунків споживачами за використаний природний газ.

«До нас, депутатів обласної ради, часто надходять звернення жителів Хмельницької області з приводу низького рівня якості природного газу, який використовується для опалення та приготування їжі.

Багато мешканців нашого краю стверджують, що опалюють без перестанку свої помешкання, але бажаної тепловіддачі так і не отримують, інші нарікають на те, що їм значно більше часу доводиться витрачати на приготування їжі. При цьому газові лічильники враховують лише об’єм, а не якість газу.

Основний показник якості газу – теплота повного згорання об’ємної одиниці газу (калорійність). Що вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити аби скип’ятити, приміром, літр води на газовій плиті чи підвищити на градус температуру у оселі споживача.

Фізико-хімічні показники природного газу мають відповідати параметрам чинного міждержавного ГОСТу 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення», який окрім теплотворності регулює також норми граничного вмісту кисню, домішок, запаху.

В багатьох країнах проблема з неякісним газом давно вирішена на користь споживача. В Європі постачальник газу відправляє споживачу детальний рахунок, в якому зазначена спожита кількість газу в кубічних метрах і теплота згорання. Ці показники разом визначають кількість і якість газу, яку споживач має оплатити.

У таких країнах, як США та Бразилія, обсяги спожитого газу обчислюються не в метрах кубічних, як в Україні, а в енергетичних одиницях – МДж або кВт, тобто лише з врахуванням теплотворності спожитого газу.

На жаль, своїми силами перевірити якість споживаного газу, щоб виставити претензії постачальнику, споживач не може. В Україні відсутні у достатній кількості прилади, які дають можливість виміряти якість газу (хроматографи). Тобто споживачі фактично не можуть захистити свої права і перевірити, наскільки якісний газ вони спалюють у своїх конфорках і газових котлах.

При цьому кожен споживач має право на зменшення розміру плати за газ у разі погіршення якісних показників газу та зниження його тиску. Однак отримати перерахунки за неякісні послуги газопостачання фактично неможливо, через відсутність механізму незалежного контролю за цим – якість газу контролюють лише постачальники.

Зважаючи на вищевикладене, пропонуємо вжити заходи та ініціювати внесення змін до законодавства України з метою запровадження розрахунку споживачами за використаний природний газ з врахуванням показника його теплотворності, що забезпечить можливість контролю якості газу споживачами».

КОМЕНТАРІВ: 3

  1. так, прес-тур для ЗМІ області організовує ПАТ “Хмельницькгаз” з метою проведення публічного експерименту щодо визначення якості (калорійності) природного газу, що надходить в оселі подолян. Контактна особа для реєстрації участі у заході прес-секретар компанії (067) 679 13 94

  2. Взагалі то такі речі потрібно робити без попередження. А то в цьому анонсі “як би” натяк газовикам: 10 лютого в трубах має бути не “бадяжний” газ, а нормальний. Думаю, що сенс в цій “перевірці” вже втрачений.