Чому зникає риба?

29 Березня 2017 09:27

zz.te.ua

З першого квітня в України cтартує нерестова заборона. Тож на окремих водоймах області  ловити рибу заборонено до 30 червня. Рибалки ставляться з розумінням до заборони. Бо незаконний вилов риби карається законом. Покарання за порушення – адміністративний штраф або кримінальна відповідальність. Та браконьєрів це не зупиняє. Тож за боротьбу із незаконним виловом, котрий не припиняється, взялися самі  рибалки-любителі.

Олександр Попов любить рибалити та називає себе «старим рибалкою». Проте, з кожним роком займатися улюбленою справою чоловікові стає важче. Бо, каже , зникає риба.
Олександр ПОПОВ – рибалка

– Одно слово – достало. Сеток миллион, рыбачить негде, рыбы нет.

Ще один рибалка Ігор Кукурудза розповідає : неодноразово звертався до відповідного відомства із скаргою на браконьєрів. Та  необхідних дій збоку державних структур так і не дочекався. 
Ігор КУКУРУДЗА – рибалка, громадський активіст
-: Особисто я звертався, але це було нікому не потрібно. Ми вирішили зібратися більш колективно. Організувалися через соцмережі. Зібралися, домовилися на сьогодні. І зібралися вже більшістю.

Таких любителів-рибаків як Олександр та Ігор під стінами управління охорони та регулювання рибальства в області зібралось понад десяток. І всі як один запевняють : структура, котра має боротися з браконьєрами, взагалі не працює.

Сергій АЗІМОВ – житель м. Хмельницького
– Люди собрались… просто хотят какой-то справедливости. Чтобы организации государственные, которые есть, хотя бы работали. Чтобы был назначен начальник, чтобы было кому задавать вопросы. Рыб инспекция вроде бы существует, начальник не назначен. А если нет руководителя – нет работы.

Віктор – рибалка
– Ми хочемо, щоб функцію рибінспекції виконувала рибінспекція так як воно має бути. А держава, щоб забезпечувала виконання цих функцій.

Рибалки називають себе громадськими активістами та запевняють :ситуація із браконьєрством  просто кричуща. Та звинувачують у бездіяльності так звану «рибіспекцію». В управлінні ж переконують: Із браконьєрами борються. Та на заваді стає брак робочих рук.

 Володимир ПАСУН – голова комісії з ліквідації Хмельницької рибоохорони
– З початку року в нас зафіксовано 72 випадки порушення природоохоронного законодавства. Це грубі порушення, порушення придбання та збуту. Інспекторським складом систематично проводяться природоохоронних рейди по боротьбі з браконьєрством.  Управління знаходиться у стані ліквідації. І в управлінні по області в нас працює лише 6 інспекторів всього. За кожним закріплено по кілька районів.

Невдоволені роботою управління активісти звернулись до влади області. Там про  такі негаразди знають.  
Володимир КАЛЬНІЧЕНКО – заступник голови Хмельницької облдержадміністрації
–  Це питання на порядку денному роботи обласної адміністрації і всі заходи робляться для того, щоб покращити цю ситуацію. Прийняті звернення до міністерств, які теж повинні в межах своїх повноважень посприяти в вирішенні проблемних питань, які виникають на Дністрі. Тобто, робота ведеться постійно.

Попри те, результат мізерний, аналізують рибалки. Запевняють: і надалі оббиватимуть пороги владних структур. Інакше риба з водойм краю просто щезне

Джерело: www.odtrk.km.ua