Гладуняк: або віддайте аеропорт Симчишину, або ліквідуйте

29 Березня 2017 11:39

Депутат Хмельницької облради і голова постійної бюджетної комісії Іван Гладуняк пропонує обласній владі остаточно визначитися з подальшою долею комунального підприємства “Аеропорт Хмельницький” та самим летовищем.

Фото Віталія Тараненка

Фото Віталія Тараненка

Про це сьогодні він заявив на черговій сесії.

На його думку, нераціонально щороку виділяти близько 3 млн. грн з бюджету на ліквідацію заборгованісті за різними фондами по КП “Аеропорт Хмельницький”.

Водночас обранець різко відреагував на те, що діючому директору аеропорту Василю Гончару планують виплачувати заробітну плату у розмірі 12 тис. грн в місяць. Натомість останній, за словами голови облради, не генерує жодних пропозиції з відновлення роботи цього підприємства.

Гладуняк запропонував створити робочу групу за участі депкорпусу, керівництва області та міста і визначитися з подальшим розвитком летовища.

“Або передаємо місту Хмельницький, або ліквідовуємо”, – наголосив він.

Однопартійця підтримав і колишній перший заступник голови Хмельницької ОДА Василь Процюк, запропонувавши, 50% КП “Аеропорт Хмельницький” віддати Хмельницькій міській раді. Іншу половину залишити у власності обласної ради. При цьому, депутат вважає, що в цій кооперації можна спробувати залучити кошти фонду регіонального розвитку.

Голова Хмельницької облради Михайло Загородний погодився з прозиціями колег та виніс на голосування питання про створення робочої групи з одночасним відхиленням проекту рішення про додаткове вливання 2,4 млн. грн на виплату заборгованості із зарплати та податків.

Нагадаємо, що у 2016 році з обласного бюджету виділено 2,8 млн. грн на погашення заборгованості із заробітної плати працівникам аеропорту та податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Як писав НГП, на відновлення роботи хмельницького аеропорту необхідно 45-50 млн. грн. На сьогодні «Аеропорт Хмельницький» не діє.

Після незавершеного ремонту злітно-посадкової смуги аеродрому у 2013 році, на що передбачалося 981,5 тис. грн, на злітній смузі утворилися вибоїни і ями. Це унеможливлює посадку літаків.

Крім того, в аеропорту забрали метеорологічне обладнання, без якого польоти неможливі.

Міністерство інфраструктури України констатувало: небажання місцевої влади відродити хмельницький аеропорт зумовило його теперішній складний економічний стан.

Довідка НГП. Комунальне підприємство «Аеропорт Хмельницький складається з аеродромного, аеровокзального, наземного комплексів на землі. Аеропорт розташований на відстані 7 км на південний захід від Хмельницького. Загальна площа земельної ділянки, на якій розміщений аеропорт, – 127,63 га, у тому числі летовище – 13,2 гектара.

Аеропортовий комплекс аеродрому складається з приміщення для обслуговування пасажирів загальною площею 700 кв. м (розташоване на одному поверсі адміністративної будівлі) та пункту пропуску через державний кордон площею 800 кв. метрів (окрема будівля).