Кожному своє: земелька – можновладцям, СІЗО – виконавцям

22 Травня 2017 16:35

Хмельницький міськрайонний суд 4 травня на два місяці продовжив арешт для двох підозрюваних Олександру Данилюку та Дмитрку Ковалю, у так званій справі земель колишнього голови облдержадміністрації Василя Ядухи.

Василь Ядуха. Фото "Є"

Василь Ядуха. Фото “Є”

Як свідчать відомості з Єдиного державного реєстру судових рішень, на початку березня 2016 року обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти колишнього начальника одного з управлінь обласної державної адміністрації Данилюка та мешканця Хмельницького району у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах (ч.4 ст.190 КК України), підробленні офіційних документів, повторно, за попередньою змовою групою осіб та використанні підроблених документів (ч.3 і ч.4 ст.358 КК України), а також мешканки Хмельницького у підробленні документів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб  (ч.3 ст.358 КК України).

За даними слідства, головний фігурантом є колишній посадовець Олександр Данилюк. Він, будучи за сумісництвом викладачем, з травня 2010 до травня 2011 років шляхом зловживання довірою мешканців Хмельниччини та студентів, разом із спільниками заволоділи земельними ділянками державної власності на території Шепетівського і Хмельницького районів.

Для цього зазначені особи, за участі третьої обвинуваченої, використовуючи копії паспортів ошуканих громадян, підробляли від їх імені документи на отримання земель. У такий незаконний спосіб з державної власності вибули земельні ділянки загальною площею понад 53 га та вартістю майже 21 млн. гривень.

Обвинувачений Данилюк перебуває у СІЗО з листопада 2015 року. Колегія суддів (ввійшли Олексадр Піндрак (головуючий), Олександр Трембач і Сергій Баєв) щоразу на прохання прокуратури продовжує арешт головного “ідейника” земельної схеми.

Водночас Феміда констатує: у справі не з’ясовані усі обставини, встановлені під час кримінального провадження, не перевірено їх доказами, в тому числі не допитані свідки. Щодо свідків, то взагалі коється дивні речі. Починаючи з цього року, суд чотири рази заявляв про їхній примусовий привід до зали засідань. А для одного із них навіть намагалися організувати відеоконференцію у Шевченківському районному суді Києва.

Крім цього, окремо з’ясовано, що арештовані підозрювані чинять тиск на раніше допитаних судом свідків, наполягаючи на відмові надавати будь-які свідчення правоохоронним органам.

На засіданні 14 квітня було ухвалено рішення спочатку розпочати судові слухання земельної справи. Річ утім, що у члена колегії судді Сергія Баєва закінчився 5-річний термін повноважень судді, відповідно, він позбавлений можливості брати участь у судовому розгляді. Автоматизованою системою розподілу його замінив суддя Валерій Слободян.

Через гальмування цього кримінального провадження паралельно зависли цивільні справи проти дружини екс-губернатора Наталії Ядухи. Прокуратура оскаржує низку розпоряджень Хмельницької та Шетеівської РДА, які роздавали фізичним особам землі по 2 га для ведення особистого селянського господарства. Ті, у підсумку, подарували чорноземи пані Ядусі.

Тож суди перших інстанцій ще в 2016 році дружно призупинили цивільні провадження, очікуючи розв’язки кримінальної справи по Данилюку.