У хмельницькому нема землі? Чи в чиновників немає серця?

25 Травня 2017 14:26
В зоопарку Сергія Пальохіна проживають багато різноманітних тваринок, там можна зустріти й ціле сімейство левів, і кенгуру, і єнотів, і мавпу і ще багато-багато різних цікавих звіряток. Та, на жаль, склалась така ситуація, що місце, де розташований звіринець, було надане власнику лише тимчасово. Зараз там працюють забудовники, як стверджує пан Сергій, територію уже підкопують.

20 травня власник зоопарку повідомив: «Мер сказав, що не проти, аби мені надали земельну ділянку, і порадив звернутися до земельного відділу. А в земельному відділі ніхто не хоче рухатись. Мені тільки 10 днів залишилось – і все, мушу з’їжджати. А куди я тварин заберу? В мене подвір’я маленьке. Серйозно думаю навіть над варіантом присипляння…

18643608_1702561523093243_717645095_n

Минулоріч була підписана й розглянута петиція щодо виділення ділянки землі для моїх тварин, рішення винесли на сесію. Там його затвердили. Погодження пройшло на сесії. І все, глухо».

51tA5U804Nw

Пан Сергій розповідає, що нове місце для тварин є кому облаштувати, є спонсори, ресурси, а ділянки немає: «В нас є спонсори, готові взятися за побудову: один готовий побудувати для левів і ведмедів, ще кілька людей готові побудувати хороші вольєри для інших тваринок. І ці вольєри відповідатимуть європейським стандартам. Для утримання тварин ми залучаємо спонсорів. Багато спілкуюсь із зарубіжними спеціалістами, які займаються тваринами, з Австралії, Канади, вони готові допомагати фінансово. Але для цього треба, щоб у мене була своя законна ділянка землі для тварин, тоді й за документами можна буде в банку відкрити рахунок. Згодом може й за вхід буде символічна оплата, гривень 10. У нас все на пожертвах».

18679095_1702561529759909_939810209_n

Власник зоопарку розповідає, що якщо йому вдасться добитись землі, то він створить реабілітаційний центр для тварин: «Ми будемо вилучати тварин, згідно з чинним законодавством, з цирку, з поганих умов. Хочемо дати тваринам якнайкращі умови, аби вони не мучились. У нас є дуже багато «крутих» мисливців, які вчать своїх собак полювати, цькують на спеціально придбаних лисиць, єнотів, борсуків. Хіба ці тварини винні, що народилися лисицею чи борсуком? Якщо так і надалі робитимуть, то років за 20 ані борсуків, ані лисиць не буде».

13876388_700134410134630_2655900805046678312_n

А де ж Сергій добув таку велику кількість тварин?

«Усіх тварин я підібрав з цирків, з різних поганих умов. Окрім лева, з яким я працював змалку. Левицю хотіли приспати, це друга тварина, яка в мене з’явилась. Потім ведмідь, згодом єнот. Лисицю, борсуків та єнотовидних собак я забрав, бо на них собак цькували, вони були порвані. Сокола з поламаним крилом хтось підібрав, його ветеринари вилікували і передали мені, але птах літати так і не може. Ще мені лелеку віддали, зараз він у мене вдома, хтось у нього стріляв, вибили повністю шмат кості. Також в одного фотографа викупив мавпочку. Він хотів робити з нею знімки, щось у нього не виходило, він почав її бити. А кенгуру купив, бо діти хотіли. Єдині, кого купив я – це кенгуру і лев. Ще вдома в мене є пітон та ящірка агама, їх мені подарували. Тому зараз багато маю тварин. Також замовив три кізочки та баранчика. Вони за природою дуже безпечні, тож діти заходять до них і гладять».

DSC_0272

Андрій Кравчук – учасник ГО «Зоозахист» розповів про інший бік «медалі» створення зоопарків, вказавши на переваги:

«Багато людей проти зоопарків, мотивуючи тим, що зоопарк – це штучне середовище для диких тварин. Він забирає свободу і фактично є схожим на людську в’язницю.
Але є й плюси в існуванні зоопарків: вони існують давно, в них теж розмножуються тварини. Більшість тварин неможливо випустити в дику природу, тому потрібно створювати гарні умови в тих обставинах, які існують. Багато тварин зникло з нашої планети, і кожен рік їх дедалі меншає, на жаль. Та завдяки зоопаркам існують ще тварини, яких уже немає в дикій природі. Зоопарки створюються ще з причини реабілітації тварин.
Ми повинні зрозуміти: так сталося, що тисячі тварин уже живуть у неволі, ми народились на цей світ і так вже було. На сьогодні більшість тварин нереально адаптувати до дикої природи, тому існують заповідники та зоопарки».

18136973_220327725120694_1895773085_n

Так, багато людей проти зоопарків, але є процеси, наслідки яких доводиться розхльобувати. Зоопарк пана Пальохіна утворився більше через жорстокість людей і неправильне поводження з тваринами. Майже кожна звірина зазнала якогось знущання над собою, її виходили і помістили в нормальні умови.

Потрібен зоопарк Хмельницькому, чи не потрібен – вирішувати вам. Але такий центр точно був би надійним прихистком для знедолених тварин.

20161008_152710