Український Версаль у Підгірцях.

30 Травня 2017 13:17
Підгорецький замок входить до Золотої підкови Львівщини

Підгорецький замок входить до Золотої підкови Львівщини. Фото: автора

Тут поєднані вишуканість палацу та могутність бастіонних укріплень.
Пам‘ятаєте епізод із фільму «Три мушкетери», де Д‘Артаньян везе підвіски королеві? Коли мушкетер під‘їжджає до палацу, до саме до Підгорецького. Український ренесансний замок кілька секунд красується у кадрі. І всі ми, принаймні у дитинстві, чудово сприймали його за французький. Можливо, недарма його називають українським Версалем. До речі, у «ролі» палацу герцога Бекінгема у «Мушкетерах» виступив Олеський замок, що неподалік.Витонченість і міць у поєднанні

Підгорецький замок — одна з найгарніших та найвидатніших українських пам’яток історії та архітектури. Разом із замками у Олеську, Золочеві та Свіржі він створює цікавий туристичний маршрут — Золоту підкову.

Замок, який розташований на узвишші, видно здалеку. Він чудово поєднує бастіонні укріплення та палац у стилі ренесансу. З трьох сторін його оточують оборонні укріплення та земляні вали. Неповторного вигляду архітектурному ансамблю надає парк італійського типу, який свого часу був чи не найгарнішим в Україні.


Південний фасад Підгорецького замку із брамою.

Замок побудований у середині XVII століття відомим архітектором Андре дель Аква для коронного гетьмана Речі Посполитої Станіслава Конєцпольського. Тодішні інтер’єри вражали багатством і вишуканістю. Зали мали цікаві назви, наприклад, Золота, Дзеркальна, Лицарська, і були відповідно декорованими. У кімнатах висіли копії картин відомих художників, портрети знатних вельмож.

Певний період замок належав королю Речі Посполитої Яну ІІІ Собеському, коронному гетьману Станіславу Жевуському, князю Євстахію Сангушку тощо.


Фрагмент палацу.

Періодично у Підгорецькому палаці велися реставраційні роботи, однак у Першу і Другу світову війну він значно постраждав, були понівечені та розграбовані його розкішні інтер‘єри.

До 1939 року у Підгорецькому замку діяв приватний музей князів Сангушко. У радянські часи протягом 40 років у замку діяв санаторій для хворих н атуберкульоз. Зараз це музей-заповідник, що підпорядковується Львівській національній галереї мистецтв.

 

Залишки споруд навколо Підгорецького замку.

Підгорецький палац оточував парк італійського типу. Він розміщувався на трьох терасах і включав у себе, крім різних рослин, фонтани, барокові сходи, скульптури. До речі, останні вивезли у Санкт-Петербург.
Зараз парк виглядає як більшість старовинних парків України – захаращеним і недоглянутим. А його бароковий візерунок давно уже зник.

 Залишки італійського парку у Підгірцях.

Костел-усипальниця

Крім палацу і парку, в ансамбль входять заїжджий двір та костел середини ХVІІІ століття. Останній не менш привабливий для туристів, аніж замок.


Підгорецький костел будували як усипальницю.

Костел Воздвиження та Святого Йосипа збудував один із власників Підгірців Вацлав Жевуський як усипальницю для представників свого роду.

Він має форму ротонди (кругла споруда, увінчана куполом) в стилі італійського бароко, а головний фасад прикрашають колони та скульптури святих.

 

Фасад прикрашають скульптури і колони.

Від костелу до замку веде мальовнича липова алея, гуляючи якою можна забути, в якому столітті живеш, і поринути у часи розкоші, благородних лицарів та прекрасних дам…


Замак і палац з’єднані алеєю.

Легенда наостанок

Розповідають, що один з власників замку замурував в його стінах живцем свою дружину. І досі щороку в день її загибелі можна почути, як плаче нещасна, а щасливчики (чи навпаки, нещасливі) можуть навіть побачити привида у вигляді білого жіночого силуету. Місцеві називають привида Маруська або Біла Пані.

Як дістатися до Підгірців

Підгірці – село у Бродівському районі Львівської області. Від райцентру Бродів, що є цікавим старовинним містечком із синагогою та замком, Підгірці розташовані у 25 км. Відстань до Львова – близько 90 км.

Від Хмельницького до Підгірців 200 км. Найкраще їхати через Тернопіль і Золочів: