Хмельниччина може поповнити список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

20 Липня 2017 14:32

Старовинний фарфор, фрагменти  споруд, ремісничих майстерень, і  сліди життєдіяльності давніх кам’янчан  у самому серці  міста над Смотричем знайшли археологи.  Знахідки датують чотирма століттями: починаючи від  післямонгольського періоду,  другою половиною  13 століття  і  закінчуючи 19-тим.  Справжнім відкриттям для істориків стала друга кав’ярня часів османської імперії,  котру  вони вважають  першою і  найстаршою у Європі.  

Згідно літописів Кам’янець історичний згадується  вперше у 1374 році.  Археологам пощастило, на перехресті вулиці Пятницької і Польського ринку , вони знайшли  залишки  споруд,  побуту  післямонгольського часу,  які разом лежать з  черепками артефактами литовсько-руського періоду.

Павло НЕЧИТАЙЛО, науковий керівник Кам’янець-Подільської архітектурної експедиції

– Представлена також  доба  рання,  польська доба 2-ї половини 15 століття.… період розквіту міста , кінець 16 ст., коли воно було номер один  і через нього пролягали південні торгівельні шляхи..  і потім героїчний період 17 ст., і його бурхливий фінал, це турецький період., період  Кам’янецького  іолету. На цьому об’єкті це буде археологічне відкриття 2-ї кавярні в Кам’янці, оскільки першу ми розкопали минулого року. Але це друга кав’ярня в Камянці, але перша в Європі.

І як наслідок цього  періоду  – посуд, кольоровий, різноманітний, на який не вплинули  ні чотири  століття,  ні перебудови  будинку.  Це речі, які були знайдені у верхніх шарах цієї кав’ярні.  Археологи називають це турецькою присутністю. Османська імперія на той час була однією з найбільш могутніх у світі,  вона несла культуру в маси. Однією з  визначальних рис культури барокової доби  було  звичайне розповсюдження тютюну  і  кави.

Павло НЕЧИТАЙЛО, науковий керівник Кам’янець-Подільської архітектурної експедиції.

– Турки були великі майстри покурити тютюну і попити кави. Кавярні у них були, щось типу джентльменського соціального клубу. Вони сиділи там по 5-6 годин. Дуже багато курили тютюну і пили дуже багато кави і обговорювали різні справи. Кавярня – це було для турок 17 ст. і зараз, необхідна річ, як просто стиль життя.

А це турецькі  люльки, мініатюрні за розміром. На думку фахівців  вони унікальні,  немає двох однакових, хоч на перший погляд вони здаються схожими. Знахідка налічує близько 50 люльок.

Павло НЕЧИТАЙЛО, науковий керівник Кам’янець-Подільської архітектурної експедиції .

– Тут ми бачимо в основному турецькі люльки, які  належали хлопцям-яничарам, які тут були. Відомо, що в Кам’янці в період турецької присутності було біля трьох тисяч, постійний яничарський гарнізон. В основному воїни і вони залишали  величезну кількість от таких от ажурних чудових невеличких люлечок, в деяких з них ще залишилось наповнення –  попіл.

Археологи кажуть:

Павло НЕЧИТАЙЛО, науковий керівник Кам’янець-Подільської архітектурної експедиції .  – Більш красивіших речей і красивішого посуду ніж за часів другої половини 17 ст. вже на наших землях ніколи не було. Вже в 18 ст. посуд, речі   спрощуються, немає такої краси чудової.

До прикладу , вже у ті часи у побуті використовували  кольорове  скло.

Павло НЕЧИТАЙЛО, науковий керівник Кам’янець-Подільської архітектурної експедиції.

– Це патока, скло. 085 в формі пелюсточки.

Науковці  сподіваються, що по завершенні робіт на цьому об’єкті  досліджень, їм  буде чим порадувати людей зацікавлених у  Кам’янецькій історії  і не тільки. Вони чекають на нові оригінальні  знахідки.

Петро БОЛТАНЮК, завідувач сектору музею старожитностей Кам’янець-Подільського державного історичного  музею – заповідника.  

– Матеріал насправді унікальний і під час оброблення ми будем мати великий матеріал по вивченню цієї окремої частини міста, яка дасть можливість вивчити певні періоди перебудов, забудов ну і давню історію самого міста. 

Джерело: www.odtrk.km.ua