Інклюзивна освіта недоступна 90% школярам області

9 Вересня 2017 12:38

YouTube

Один із ста дітей із особливими потребами Хмельниччини вчиться у загальноосвітній школі. Причому, інклюзивна освіта нині справді доступна лише в обласному центрі. Це попри те, що в краї існує 71 школа,де обладнано відповідні класи . Чому ж там не можна отримати знань школярам з особливими потребами- дізнавалася Тетяна Присикар.  

Усе його життя – на кінчиках пальців. У семирічного Владика – вроджена аномалія розвитку зорового аналізатора. А простіше – тотальна сліпота. Цьогоріч хлопчик пішов до першого класу.

Владик ПОГОРІЛЕЦЬ – першокласник

– Уроки мені подобаються – читання і математика. І ще я дуже люблю співати.

Щоправда, аби здобувати освіту, Владик змушений щодня долати 80 кілометрів та діставатися до обласного центру. Бо у Красилові, де він мешкає, шкіл, де б була запроваджена інклюзивна освіта для дітей з вадами зору, немає.

Тетяна ПОГОРІЛЕЦЬ – мати Владика

– Просто переживала ,як в школі він буде себе вести на уроках – оце єдине. Але нічого – Наталя Сергіївна займається з ним, задає домашні завдання, вдома з ним працюємо.

Наталя Сергіївна – асистент вчителя та насправді – друга «мама» Владика. Займається з ним не тільки на уроках, а й на перервах.

Наталя Сергіївна – асистент вчителя

– Проблема ще в тому, що в нього ще недостатньо розвинена дрібна моторика, щоб ми зараз могли оволодіти способом читання. Тому обов’язково робиться на кожному уроці гімнастика для пальців, на перервах ми робимо масаж.

А це – 9-річна Оля. У неї  такий самий діагноз  як і у Владика. Дівчинка може розрізняти лише світло та темряву. Та незважаючи на це, вона вже звикла до шкільних стін, заприятелювала з усіма однокласниками та, навіть, навчилася читати.

– Люблю читати казки – це найбільше.

Нині у Хмельницькій загальноосвітній школі №15  – 43 дитини  з вадами зору. Школярі  тут не тільки навчаються, а й отримують кваліфіковану медичну допомогу. Цьогоріч  у закладі отримали державну субвенцію та придбали спеціальне обладнання та  матеріали.

Ніна КРИВОШЕЙ –– заступник директора з навчально-виховної роботи початкових класів школи №15, м. Хмельницький

– Ми маємо друкарські машинки, маємо різні прилади на магнітній основі для того, щоб їм краще було. Практично забезпечені підручниками. Нам такі підручники дали на тимчасове користування у Львові.

До слова,  Хмельницька область – одна із  п’яти, де впроваджується інклюзивна освіта.  Щоправда, нині  вона доступна лише кожній  сотій  дитині із тих, кому необхідна.

Олег ФАСОЛЯ – директор департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації

– …В області є 71 школа з інклюзивними класами…практично в кожному районі…теоретично можна обирати будь- яку, але  практично це не можливо, бо немає ні спеціалістів, ні обладнання….

Джерело: www.odtrk.km.ua