Вартість «продовженки» у хмельницьких школах зросла у рази

14 Вересня 2017 10:26

inpleno.com.ua

У хмельницьких загальноосвітніх школах  у рази зросла  вартість  груп продовженого дня. За твердженнями батьків учнів, ціна  стартує від 250 гривень і  ,залежно від закладу, варіюється до  650-ти. Виняток зроблений лише для дітей  пільговиків – за них заплатять із міської скарбниці.  Такі платні послуги у школах  встановлюються абсолютно  законно, – переконують місцеві освітяни. А от батьки в цьому не впевненні. Тому у ситуації просять розібратися і журналістів, і правоохоронців. 

Хмельничанка Ольга – громадський активіст та мама двох школярів  не приховує обурення: перебування у групі продовженого  дня цього року стало ще дорожчим. І це при тому, що закон гарантує їх безкоштовне функціонування.

Ольга ЯНЕВИЧ – ФЕДИШИНА – голова ГО «Батьківська ініціатива міста Хмельницького»

– Існує постанова Кабінету Міністрів України від 2009 року, яка називається «Про затвердження положення про групи продовженого дня загальноосвітніх закладів». Одним із пунктів, зокрема, пунктом третім, написано« ГПД в закладах державної і комунальної форми власності  функціонують за рахунок коштів відповідних бюджетів». Все, крапка.

Закон- законом, – переконують  посадовці, та от міський бюджет – не гумовий. І «потягти» такі витрати просто не в змозі.

Роман МИКОЛАЇВ – директор департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради

– Передбачити на всіх ми не маємо змоги. Ми не можемо передбачити яка кількість захоче отримати цю послугу. уявити, що це стовідсотково – цього не витримає бюджет жодного міста.

– Це не вважається порушенням. Це існує вже давним-давно.

Головний освітянин Хмельницького каже: для  школярів – пільговиків групи продовженого дня таки будуть безкоштовними. Щоправда, про їхню ефективність  Ольга знає не з чуток.

Ольга ЯНЕВИЧ – ФЕДИШИНА – голова ГО «Батьківська ініціатива міста Хмельницького»

– Мої діти в минулому році відвідували такі групи  продовженого дня. Діти з 1 по 4 клас – це не домашнє завдання, не відпочинок, це – взагалі незрозуміло що. Це просто зганяють дітей з 1 по 4 клас, в яких немає жодної спільної теми, спільних домашніх завдань. Вони просто знаходяться в одному приміщенні і це називається група продовженого дня бюджетна.

Та, з’ясувалося, що безкоштовні групи продовженого дня у Хмельницькому таки існують. Принаймні, так стверджують у тутешній загальноосвітній школі №4.  Як бонус – у закладі ще й безкоштовні обіди.

Інна ШПИЧКО – директор Хмельницької ЗОШ 1 ст. №4

– …Цього року нам виділили кошти… окрім сніданків, ще й безкоштовні обіди….

Поки матеріал готувався до ефіру, нам стало відомо, що батьки хмельницького НВК №9 таки добилися права на безкоштовне відвідування  групи продовженого дня. А от представники «Батьківської ініціативи міста Хмельницького» подали заяву до поліції.

Джерело: www.odtrk.km.ua