Чи знаєте ви, що яблука зберігають свої корисні властивості навіть після термічної обробки?
Печені яблука нормалізують вуглеводний обмін, підвищують імунітет, виводять токсини, запобігають розвитку атеросклерозу і є просто незамінним антиоксидантом.
А ще печені яблука чудово підійдуть для тих, хто слідкує за здоровим харчуванням та піклується про свою фігуру.
Тож сайт «Порадник» пропонує сім чудових рецептів на будь-який смак.
1. Печені яблука з горіхами та сухофруктами
Інгредієнти:
- 4 яблука (бажано великих),
- 50 грамів родзинок,
- 2 інжири,
- 2 фініка,
- 3 столові ложки горіхів,
- 1 чайна ложка кориці,
- щіпка меленого імбиру та мед або кленовий сироп.
Приготування
Родзинки та інжир на 20 хвилин залити теплою водою, обсушити і порізати. Подрібнити горіхи з фініками, змішати з родзинками, інжиром та корицею. З яблук вийняти серцевину, та зубочисткою наколоти їх щоб при запіканні не лопнула шкірка.
Нафарширувати щільно яблука отриманою начинкою і загорнути кожне яблуко у фольгу, залишивши зверху невеличкий отвір. Запікати 30 хвилин при температурі 180 ºС. Перед подачею на стіл можна їх полити медом або кленовим сиропом.
2. Печені яблука у ванільному соусі
Інгредієнти:
- 4 великих яблука,
- 2 столові ложки натертого імбиру,
- 4 столові ложки меду,
- 25 грамів вершкового масла,
- 4 столові ложки білого вина,
- 300 грамів вершків,
- 2 жовтка,
- майже 2 столові ложки цукру,
- стручок ванілі або ванільний цукор.
Приготування
Щоб приготувати ванільний соус, потрібно порізати ванільний стручок, зішкребти насіння, помістити в каструльку (або ж просто всипати 1 ч. ложку ванільного цукру) і туди ж вилити вершки, розігріти до появи перших бульбашок, зняти з плити, відставити на 10 хвилин і потім вийняти ваніль.
Жовтки розтерти з цукром до білої маси і помаленьку ввести їх до ванільних вершків, поставити на вогонь і довести до легкого загустіння. Соус готовий.
Видалити серцевину з яблук, і покласти в кожне по ½ столової ложки імбиру, по столовій ложці меду і по шматочку масла. Викласти яблука в глибоку форму, залити їх вином, помістити в духовку на 45 хвилин при температурі 160ºС. До столу подавати з ванільним соусом.
3. Печені яблука із солодким кисломолочним сиром
Інгредієнти:
- 4 яблука,
- 150 грамів кисломолочного сиру,
- 3 столові ложки родзинок,
- 3 столові ложки цукру,
- 3 столові ложки сметани,
- ваніль і кориця за смаком.
Приготування:
Сир перемішати зі сметаною, цукром, родзинками, ваніллю і корицею. З яблук видалити серцевину і нафарширувати їх готовою начинкою, викласти у форму та запекти у духовці протягом 30 хвилин при температурі 200 ºС.
4. Печені яблука з вівсяними пластівцями
Інгредієнти:
- 2 великих яблука,
- 2 столові ложки вівсяних пластівців,
- 5 столових ложок меду,
- по 1 столовій ложці мигдалю і фундуку,
- чайна ложка родзинок,
- сік одного лимона,
- кориця,
- мигдалеві пластівці для прикраси.
Приготування
Яблука розрізати навпіл, очистити від серцевини і скропити соком лимона. Вівсяні пластівці змішати з подрібненими горіхами, родзинками, медом і корицею. Нафарширувати половинки яблук готовою начинкою і поставити в духовку на 20 хвилин при температурі 180 ºС. Запечені яблука полити медом (кленовим сиропом або розтопленим шоколадом) і посипати мигдалевими пластівцями.
5. Печені яблука з калиною
Інгредієнти:
- 6 великих яблук,
- жменька горіхів,
- 2 столові ложки родзинок,
- 1 столова ложка сушених ягід калини,
- 20 грамів ванільного цукру,
- кориця,
- 2 столові ложки вершків.
Приготування
З 4 яблук зрізати «кришечки» (¼ яблука), очистити від насіння та перетинок, помістити в духовку на 15 хвилин за температури 180 ºС. Інші 2 яблука почистити, натерти на крупній тертці, додати вершки, ванільний цукор, корицю, подрібнені горіхи, родзинки і калину. У підпечені яблука помістити начинку, прикрити «кришечкою» з яблука і пекти 15 хвилин у духовці при 180 ºС. За бажання притрусити печені яблука цукровою пудрою і прикрасити листочками м’яти.
6. Печені яблука з апельсиновим соком і курагою
Інгредієнти:
- 4 яблука,
- 1 склянка порізаної кубиками кураги,
- півсклянки родзинок,
- півсклянки подрібнених горіхів,
- 4 чайні ложки меду,
- 4 столові ложки вершкового масла,
- 4 палички кориці,
- сік 4 апельсинів,
- лимонний сік і м’ята.
Приготування
Очистити яблука від насіння і ложечкою вибрати трішки м’якоті, збризнути лимонним соком. Родзинки, горіхи, курагу мед і масло перемішати та начинити отриманою масою яблука. Прикрити кришечкою, яка залишилась від яблук і встромити збоку паличку кориці в кожне яблуко.
Викласти у форму, полити апельсиновим соком і пекти годину при температурі 180 ºС, час від часу поливаючи апельсиновим соком.
7. Печені яблука з курячим філе
Інгредієнти:
- 8 великих яблук,
- 500 грамів курячого філе,
- 50 грамів горіхів,
- 50 грамів чорносливу,
- 1 цибулина,
- 2 зубці часнику,
- 1 яйце,
- по 2 столові ложки олії, вершкового масла, цукру і 1 склянка курячого бульйону.
Приготування
Горіхи подрібнити і підсмажити на сковорідці. Порізані дрібно цибулю і часник також смажити протягом 4 хвилин і додати подрібнене куряче філе (можна фарш), смажити ще близько 8 хвилин, постійно помішуючи.
Викласти у глибоку миску і додати горіхи, яйце, подрібнений чорнослив та все ретельно вимішати. З яблук зрізати верхівки, вичистити від насіння і м’якоті, залишивши міцне дно і стінки. Нафарширувати яблука готовою начинкою, накрити зрізаною яблучною кришечкою, викласти у форму для запікання.
У каструльці розтопити масло з цукром, проварити 3 хвилини постійно помішуючи. Отриманим соусом полити яблука, накрити кришкою і запікати 10 хвилин при температурі 180ºС.
Смачного!