Аграрії області блокували рух транспорту бо незадоволені держбюджетом-2018

19 Грудня 2017 10:46

vesti.dp.ua

Аграрії області вчора вранці блокували рух транспорту на трасі міжнародного значення М12. Кілька десятків фермерів упродовж півгодини ходили «зеброю» у селі Прибузьке, що в кількох кілометрах від Хмельницького. Пояснюють :акцію протесту влаштували, бо незадоволені держбюджетом-2018. Згідно з ним, у новому році аграріям не будуть відшкодовувати ПДВ при експорті олійних культур. Це означає, що малі сільгосппідприємства втратять мільярди прибутків ,кажуть протестуючі подільські фермери. Подробиці – у сюжеті Вікторії Паламар. 

Це село Прибузьке Хмельницького району. О 8.30 аграрії влаштували тут акцію протесту. Вивезли техніку, обвішали її гаслами і на півгодини перекрили рух на трасі.

Відео: Ходять зеброю

М-12 –  автодорога державного значення, тож через перекритий рух тут утворилися затори. Стояли не лише вантажні та легкові машини, а й рейсові автобуси.

пасажир рейсового автобуса

Хочете перекривати – перекивайте. Але поставте нам тут чай з бутербродами і ми будемо з вами ходити.

Володимир водій рейсового автобуса

Автобуси треба якось пропускати, в мене їде людина, яка пересідає на інший автобус, ще 3-4 хвилини і вона не встигне.

Вдатися до перекриття міжнародної траси їх змусив закон про державний бюджет,кажуть ці фермери. Згідно з ним, у 2018 році для сільгоспвиробників скасовується відшкодування ПДВ при експорті сої, соняшника та ріпаку.

Алім МІЩУК координатор «Всеукраїнської аграрної ради» у Хмельницькій області

Це автоматично веде до того, що трейдери, які закупляють зерно, понизять ціни на 16-20 відсотків. Цим скористаються переробники, в них виросте маржа прибутку, вони нічого не втрачають, тільки добавляють собі на пустому місці заробітки.

Постраждають від цього насамперед дрібні агрофірми, які працюють на внутрішній ринок, переконують фермери. Для сільгосппідприємств Хмельниччини,які займаються олійними культурами, сума втрат сягне мільярда гривень.

Олег БІЛЯВЕЦЬ фермер

Уявіть собі, що не я один, а всі українські фермери вже поскладали бюджет на 2018 рік, але весь урожай зараз в засіках знаходиться в кожного фермера. Кожен з нас недоотримає 20% до свого бюджету – це закупівля нової техніки, нових добрив, насіння.

Торік аграрії теж протестували, коли їм скасували спецрежим ПДВ. Його обіцяли повертати за рахунок дотацій, але в цьому році і їх забрали, скоротивши фінансування єдиної програми державної підтримки сільгоспвиробництва, пояснюють аграрії ,які підтримали акцію.

Володимир КИРИЛЮК екс-заступник голови Хмельницької ОДА з аграрних питань (2005-2010рр.)

Ви пам’ятаєте, була епопея, коли зняли єдиний податок. Вдарили по аграріях в якійсь мірі. Я ще тоді казав, що для великих холдингів це не так страшно – там і переробка, і об’єми великі. А для дрібних це був удар. А зараз знімуть відшкодування ПДВ і експортер перекладе це на плечі того, хто виробляє.

Нинішню акцію протесту, як тривала півгодини, аграрії назвали попереджувальною. І чекають, щоб Верховна Рада ще до початку 2018того  розглянула новий законопроект, який би провернув фермерам відшкодування ПДВ при експорті. Якщо цього не станеться – протестуватимуть знову, але, кажуть, уже у столиці.

Джерело: www.odtrk.km.ua