Великий піст. Що їсти, аби стриманість у їжі була на користь

19 Лютого 2018 09:49
Стриманість у їжі покликана допомогти християнам духовно підготуватися до свята Великодня, яке цьогоріч віруючі східного обряду відзначатимуть 8 квітня, а християни західного обряду – 1 квітня

Стриманість у їжі покликана допомогти християнам духовно підготуватися до свята Великодня, яке цьогоріч віруючі східного обряду відзначатимуть 8 квітня, а християни західного обряду – 1 квітня. Фото: з архіву

19 лютого у православних та греко-католиків розпочинається Великий піст. Він значно суворіший, за різдвяний. У цей період Церква рекомендує усім вірним відмовитися від їжі тваринного походження та стати на шлях покаяння.
«Час перед Великоднем – це період духовного очищення і його головною метою є не дієта, а очищення душі», – каже Митрополит Української Православної Церкви Київського Патріархату Антоній Махота.

Якщо ви вирішили постити, це не означає, що потрібно голодувати. Є безліч страв, які легко можуть замінити тваринний білок. Лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська радить особам, які вирішили постити запастися горіхами, бобовими та кашами.

«Основою піраміди харчування під час посту є каші. Вони дають людині енергію. Не менш важливі – це білки. У це період я раджу їсти побільше горіхів – волоські, кеш’ю, арахіс, мигдаль та кедрові горішки. Хорошим замінником тваринного білка є червона квасоля. Вона має дуже багато корисних речовин, які підтримають організм в період посту», – каже спеціаліст.

Пісне меню не повинне бути одноманітних. У звичайний суп можна добавити смажених грибів, у кашу – сухофруктів, а замість десерту запекти гарбузу та полити її медом.

Аби урізноманітнити свій раціон, в усі страви можна добавляти по декілька крапель оливкової олії, яка ідеально підходить для заправки салатів. Окрім того, що вона смачна, оливкова олія має ще й антиоксидантну дію.

Різка зміна раціону харчування – стрес для організму. Медики рекомендують вибирати обмеження їжі по силам. Проте постити корисно не усім. Лікарі забороняють обмежувати себе в їжі особам похилого віку, людям, що мають шлунково-кишкові захворювання, вагітним та особам, які годують груддю, а також дітям.

Пам’ятайте, що піст – це не лише добровільне обмеження себе в їжі, а й період внутрішнього очищення та вдосконалення.

У 2018 році Великий піст розпочинається 19 лютого і завершиться 7 квітня Світлим Христовим Воскресінням. Інфографіка: fakty.ictv.ua