Кемеровська трагедія може статись в будь-якому місті України

5 Квітня 2018 12:51

ridna.in.ua

25 березня 2017 року в російському місті Кемерово сталася жахлива трагедія – в торгово-розважальному центрі “Зимова вишня” в результаті пожежі загинуло за офіційною інформацією 64 людини, більшість загиблих – діти, що прийшли в кінотеатр.

Не чекаючи висновків комісії можна з впевненістю сказати – трагедія сталася через службове недбальство багатьох  російських служб, що відповідають за додержанням суб’єктами господарської діяльності правил безпеки, державних норм та стандартів.

Переважна більшість українців співчувають горю батьків та родичів загиблих та потерпілих від кемеровської пожежі, але є й такі, що радіють з нібито чужого горя, не замислюючись над тим, що подібна трагедія  може статися в будь-якому місті України в будь-який час.

Відповідно до статті 3 Конституції України ЛЮДИНА, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Кожного дня ми всі стаємо свідками чисельних порушень діючою владою вказаної конституційної норми.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 166-р “Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади” скасовано накази міністерств, комітетів, департаментів та служб щодо застосування запобіжних заходів реагування органами  нагляду та контролю. Підписав розпорядження прем’єр-міністр України Гройсман.

Керувався, як завжди, виключно інтересами бізнесменів, яким заважають регуляторні бар’єри та чиновницьке свавілля.

Виконуючи вказане розпорядження, чиновники скасували десятки внутрішніх наказів про здійснення державного нагляду, контролю.

Зокрема, Державною службою України з надзвичайних ситуацій на виконання розпорядження Кабміну 25 травня 2017 року скасовано наказ МНС від 21 жовтня 2004 року № 130 “Про затвердження Інструкції про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів”. Простою мовою, навіть виявивши порушення в сфері пожежної безпеки, посадові особи ДСНС України не мають механізму негайно здійснити заходи реагування та, для прикладу, знеструмити та опечатати небезпечну для експлуатації будівлю або об’єкт.

16 вересня 2017 року Україна та світ дізналися про існування одеського муніципального табору “Вікторія” та загиблих в пожежі дітей.

Після одеської трагедії територіальні підрозділи держслужби з надзвичайних ситуацій провели тотальні перевірки всіх навчальних закладів України. За результатами перевірок сотні закладів освіти визнані небезпечними для експлуатації та… продовжують щоденно ризикувати життям та здоров’ям українців, в першу чергу, дітей.

Бюрократи розводять руками – нічого не можемо зробити, відсутні механізми реалізації актів та судових рішень.

А 28 березня 2018 року в прямому ефірі на засіданні “уряду” Гройсман влаштував нагоняй пожежникам та наказав  перевірити на цей раз торгово-розважальні центри.

Власники ТРЦ відзвітували телевізійними сюжетами про повну готовність  до зустрічі з вогнем та іншими катастрофами.

А ми в черговий раз зробили вигляд, що повірили.

Сергій Косенко, правозахисник

Джерело: ridna.in.ua