26 квітня: це цікаво знати

26 Квітня 2018 07:53

navkolosvitu.com.ua

«Хто назвав тебе, горе, Чорнобилем?
Хто ім’ям цим тебе охрестив?
Чорнобіллям безбарвним покроплений
України родинний мотив».
Юрій Титов

26 квітня у дохристиянські часи вшановували Богиню Живу. Вона опікувалася народженням нового життя, а тому у цей день їй молилися про здоров’я, довголіття і слухали скільки років накує зозуля. До речі, зозулю можна почути лише після того, як заспіває соловей.

За церковним календарем, 26 квітня вшановують священомученика Артемона; мученика Крискента; мученицю Фомаїду.

Іменинниками 26 квітня є:
Дмитро, Артем.

26 квітня народились:

1890 – Микола Зеров – український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.

1935 – Станіслав Тельнюк – український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.

1939 – Леонід Плющ – математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.

26 квітня відзначають:

  • Міжнародний день інтелектуальної власності.

·        Міжнародний день пам’яті Чорнобиля.

  • Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу).

Події 26 квітня в Україні:

1840 – з друку вийшло перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1926 – Сталін в листі до Кагановича розкритикував націоналістичну політику Хвильового і Шумського в Україні.

1945 – Україна увійшла до ООН, як член-засновник.

1986 – о 1 год. 23 хв. за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30–40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Події 26 квітня:

1863 рік – в петербурзькому Маріїнському театрі відбулась прем’єра опери українського композитора Семена Гулак-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». Лібрето написав сам Семен Степанович, він же і виступив в головній партії хвацького козака-підкаблучника Карася.

1956 рік – в СРСР розпочато масовий випуск автомобіля «Москвіч-402».

1999 рік – Комп’ютерний вірус «Чорнобиль» ушкодив, за різними оцінками, до півмільйона комп’ютерів по всьому світі.

Чи знаєте ви, що:

Останні десятиріччя 26 квітня у нас пов’язується лише з однією сумною подією – вибухом четвертого реактору на Чорнобильській атомній станції. Той час для покоління тодішніх дітей запам’ятався розгубленістю дорослих перед невідомою і невидимою небезпекою та постійними спостереження за напрямком вітру – чи дме не з боку Чорнобиля. Навколо точилися нескінченні розмови про кінець світу.

Слава Богу, ця катастрофа не стала для нас кінцем, хоча, зважаючи на її наслідки, ще невідомо, чи справді це так. А тому, можливо, є сенс прислухатися до порад наших предків, які, будучи ревними прибічниками природи, кожен свій день узгоджували з її життям, а не навпаки.