Фольклорний гурт “Ладовиці”- на презентації проекту “Поліфонія”

11 Червня 2018 15:23

Отключить для языка: украинский
У травні в музеї Івана Гончара відбулась презентація проекту “Поліфонія”. Гостями проекту серед інших були учасники Хмельницького фольклорного гурту “Ладовиці” .Керівник гурту ірина Телюх  була консультантом  по фольклору Поділля.

Враження найкращі. Пророблена колосальна робота по збору, аналізу і систематизації фольклору. Форма, у якій матеріали представлені на сайті, дає можливість зрозуміти “анатомію” кожної пісні. Всі матеріали представлені відеозаписами високої якості, каталогізованими за різними критеріями (виконавці, місце походження твору, жанри, обставини виконання тощо), багатоканальний програвач дозволяє прослуховувати кожен голос окремо, усі пісні мають тексти та варіанти з різних регіонів. Архів створено трьома мовами: українською, угорською та англійською; тривають переклади пісень іноземними мовами. Сторінка проекту http://www.polyphonyproject.com/
Ініціатор і керівник — Міклош БОТ — Музикант, етнограф, засновник та керівник проекту Поліфонія. Угорець, що вже 4 роки фанатично без всіляких державних підтримок програм та ініціатив, до отримання у   минулому році гранту від фундації Креативна Європа, збирає український фольклор.
На конференції, Ференц ШЕБЬО –
етномузиколог, засновник руху Танцхаз /Угорщина/, людина, що відновила і популяризувала традиційні угорські танці, на стільки що ледь не кожен угорець вміє їх танцювати, сказав, що фольклор не треба рятувати, рятувати треба хворих, його не треба зберігати, берегти треба рабів,  ФОЛЬКЛОРОМ ТРЕБА ЖИТИ.
Була маса цікавих ідей, корисної інформації і досвіду.
На сторінці проекту є записи пісень двох сіл з Хмельницької області, зроблені Міклошем Ботом у співпраці з гуртом Ладовиці та Телюх Іриною Григорівною.
Діти – учасники гурту Ладовиці, отримали досвід спілкування з науковцями, повчилися новим манерам співу на майстер-класі «Вивчення традиційних пісень Полтавщини на матеріалах відкритого фольклорного архіву «Поліфонія» від Susanna Karpenko – етномузикологині, керівниці разом з Іллею Фетисовим БОЖИЧІ ансамбль української аутентичної музики. Та майстер-класі «Вивчення традиційних пісень Полісся на матеріалах відкритого фольклорного архіву “Поліфонія»
Євгена ЄФРЕМОВА – музикознавця, етномузиколога, керівника фольклорного гурту “Древо” (з 1979), кандидат мистецтвознавства, члена НСКУ. А ще були фантастичні живі виступи бабусь, записаних у проекті. Неймовірні угорські та українські тнаці.
Дуже вдячні всім хто причетний до створення та організації проекту та його презентації! Сподіваємось на співпрацю. Многая Вам літа!!!

сайт проекту  www.polyphonyproject.com

32840286_2082768345086060_8146804918942957568_n.jpg

32942367_1821424751252834_2601281053452664832_n.jpg