Підземні знахідки та експериментальна археологія: у Меджибожі працювали студенти Київського Національного університету

23 Липня 2018 10:34

В Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» з 2 по 16 липня 2018 року проходили практику студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історики-першокурсники досліджували археологію фортеці та містечка, отримували перші навички польових досліджень та експериментальної археології.

Завдяки роботі практикантів отримано чимало цінного археологічного матеріалу для досліджень розбудови, життєдіяльності, військових дій Меджибізької фортеці. Серед здобутих артефактів є арбалетні болти XVI-XV століття, одна з перших модифікацій патрону для вогнепальної зброї XVII часів, а також багато фрагментів кераміки різних часів. Також студенти досліджували палеолітичну стоянку неподалік від Меджибожа.

У рамках практики археологи-початківці взяли участь у польовому семінарі “Сучасні дослідження технологій нижнього палеоліту: Олдован (mode 1)”. За зразками, які були знайдені під час розкопок, застосовуючи технології кам’яної доби, вони виготовили власні знаряддя праці та випробували їх в дії. Кам’яні інструменти, які таким чином побували у вжитку та залишки тваринної сировини, яку ними оброблено, будуть вивчатися далі для порівняння з прадавніми аналогами, які археологи знаходять під час розкопок. Це допоможе краще ідентифікувати доісторичні знахідки та розуміти спосіб життя далеких предків сучасної людини.

Завідувач сектору археології ДІКЗ «Межибіж» Віктор Вєтров зазначив: “Я дуже задоволений згуртованою працею та здобутками наших майбутніх колег-археологів. Тут, у Меджибізькій фортеці, вони розпочали шлях до практичної археології і запам’ятають ці захоплюючі дні на все життя”. Наступним етапом археологічних розвідок Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» буде робота Міжнародного волонтерського табору, який діє тут щоліта з 2016 року. Впродовж двох тижнів молоді волонтери з різних країн братимуть участь в археологічних розкопках та водночас пізнаватимуть сучасну Україну, відкриту для світу.

 

Джерело: prostir.museum