КІНОТЕАТР ІМ. Т.Г.ШЕВЧЕНКА у Хмельницьку

31 Липня 2018 10:34

Спорудження спеціалізованого кінотеатру почалося в 1936 р. Це будівництво стало найбільшим за всі попередні роки існування радянської влади в місті та було навіть включено до республіканського плану розвитку народного господарства України.

Урочисте відкриття нового кінотеатру, який отримав ім’я легендарного радянського льотчика Валерія Чкалова, відбулося 13 листопада 1940 р.: на площі перед головним входом на святковий мітинг зібралися тисячі проскурівчан, грав оркестр, звучали палкі промови виступаючих, у цей же день відбувся і перший кіносеанс — демонстрували нову комедію “Музична історія”

Кінотеатр відразу став гордістю міста і по праву ввійшов у число найкращих в Україні. І це не дивно – просторий кінозал, фойє, бібліотека, музично-оркестровий зал, буфети, найсучасніша на той час апаратура, — все було до послуг відвідувачів. В архітектурному плані нова будівля гармонічно довершила формування тодішньої центральної площі Проскурова, ставши її домінантою: навпроти розташовувався будинок міськвиконкому (нині військкомат), поруч, через будинок – драмтеатр (нині Будинок культури), а з тильного боку кінотеатру розкинувся центральний парк культури та відпочинку.

Що цікаво, із моменту відкриття кінотеатр ім. Чкалова ніколи не змінював свого профілю. Після війни, у 1949 р., у кінотеатрі ім. Чкалова обладнали малий зал, розширили великий. У 1964 р. кінотеатр став широкоформатним. За останні роки кінотеатр був технічно переобладнаний, і від 1992 р.  кінотеатр  носить ім’я Т. Шевченка.

.