Не бійтеся сліз від цибулі – вона точно заслуговує бути на вашій кухні.
Біла, червона, зелена – усі види цибулі можуть покращити наше здоров’я.
Видання Health наводить 6 аргументів, чому варто їсти цибулю.
Цибуля багата на антиоксиданти
В одній середній цибулині – близько 44 калорії, вона містить 20% денної норми вітаміну С, і від 5 до 10% денної норми вітаміну B6, фолієвої кислоти, калію та марганцю.
Хоча це й не дуже багато, але цибуля переповнена антиоксидантами – десятками різних типів, включаючи кверцетин, потужну протизапальну речовину.
Цибуля може захищати від раку
У дослідженні, опублікованому American Journal of Clinical Nutrition, вчені дивилися на те, як часто люди в Італії та Швейцарії їли цибулю та часник.
Результати показали зв’язок між частотою використання цих овочів та ризиком виникнення поширених видів раку. Це означає, що чим більше цибулі й часнику люди їдять, тим нижчий ризик раку.
Цибуля покращує щільність кісток
Одне дослідження дивилося на перименопаузальний період та період після менопаузи у кавказьких жінок від 50 років.
Вчені побачили зв’язок між споживанням цибулі і здоров’ям кісток.
Жінки, які частіше їли цибулю, мали кращу щільність кісток і на 20% менше ризикували переломом стегна порівняно з жінками, які цибулі не їли.
Цибуля підтримує здорове травлення
Цибуля багата на інулін, який діє як пребіотик.
Якщо коротко, пребіотики – їжа для пробіотиків, що допомагають нормалізувати функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
Інулін також допомагає попереджувати закрепи, покращує регулювання рівня цукру в крові, покращує поглинання організмом корисних речовин.
Також підтримує здорову щільність кісткової тканини. Цибуля також може допомагати підтримувати здорову вагу.
Цибуля може знизити рівень холестерину
Одне дослідження вивчало ожиріння та надлишкову вагу у жінок з синдромом полікістозних яєчників.
У дослідженні пацієнтам призначили або харчування з високим вмістом цибулі (у якій була й сира червона цибуля), або дієту з низьким вмістом цибулі.
Після 8 тижнів науковці побачили зменшення рівня холестерину в обох групах, але кращі результати були у першої групи.
Інше дослідження стежило за 24 жінками, які мали “злегка високий рівень холестерину”.
Результати показали, що жінки, які пили цибулевий сік щодня впродовж 8 тижнів, знижували рівень холестерину, LDL, і худли в талії порівняно з тими, хто приймав плацебо.
Завдяки цибулі помідори стають ще кориснішими
Синергія їжі – це їсти два специфічні продукти разом, оскільки це корисніше, ніж їсти кожен з них окремо.
У випадку з поєднанням помідорів та цибулі вчені вірять, що сполуки сірки в цибулі покращують поглинання організмом лікопіну. Це антиоксидант в томатах, пов’язаний з захистом від раку та хвороби серця, мозку, кісток та очей.
Джерело УП Життя