БУДИНОК ПІВДЕННО-РОСІЙСЬКОГО ПРОМИСЛОВОГО БАНКУ 1903 Р

6 Серпня 2018 12:52

Споруджено будинок у 1903 р. проскурівським купцем Давидом Ніренбергом (саме його ініціали відтворені на фасаді) для Проскурівського відділення Південно-Російського промислового банку. Південно-Російський промисловий банк був одним із провідних акціонерних комерційних банків, відділення якого працювали чи не в кожному більш-менш великому місті України того часу.

Основний капітал банку на 1900 р. складав 5 млн. рублів, запасний – 1 млн. 435 тисяч. У 1908 р. Південно-Російський банк значно збільшив свої капітали та мережу й отримав нову назву — Об’єднаний банк, із відповідним перейменуванням усіх відділень. У меншій частині будинку (крило вздовж вул. Проскурівської) Д. Ніренберг влаштував невеличкий готель “Венеція”. Під час громадянської війни у приміщенні готелю тимчасово перебували штаби військових частин, що на той час володіли містом.

Після встановлення радянської влади (листопад 1920 р.) будівля банку була націоналізована і передана в користування радянським установам. У 1950-х рр. тут знаходився  облвиконком, у 1960-х рр. – міськком партії, у 1970-х рр. – редакції обласних газет “Радянське Поділля” і “Корчагінець”, з 1986 р. розташувався обласний художній музей.

Будинок відіграє помітну роль у архітектурному обліку центральної вулиці міста.