Нехтування простими правилами харчування призводить до збою в роботі кишечника, а разом з ним і у всьому організмі

18 Жовтня 2018 13:06

Як швидко скинути пару кілограмів, щоб улюблене плаття сиділо бездоганно? Немає нічого простіше – сідаєш на дієту, прибираєш вуглеводи, скорочуєш калорії і через 2-3 дня отримуєш потрібний результат. Знайома історія? Насправді все не так просто, адже дієта може вплинути на травлення, інформує Ukr.Media.

Чому травлення сповільнюється?

Здавалося б, якщо виключити з раціону все жирне, смажене, солоне і шкідливе, це піде тільки на благо травленню. В реальності дієти можуть зіграти з організмом злий жарт: травлення може сповільнитися, і ось чому.

Багато білка і мало вуглеводів

Більшість дієт засновані на тому, щоб їсти більше білків і менше вуглеводів. Такий підхід дійсно допомагає знизити вагу, але в тому, що стосується травлення, це дуже спірний варіант. Справа в тому, що в раціоні різко скорочується кількість харчових волокон, які стимулюють роботу кишечника. А значить, може змінитися мікрофлора ШКТ.

Дуже маленькі порції

Якщо різко скоротити розмір порцій, то їжа буде засвоюватися практично повністю. Через це послаблюється перистальтика, і кишечник, який звик переробляти набагато більший обсяг, може скорочуватися менш інтенсивно.

Недостатньо калорій

Калорійність харчування теж має значення. Якщо доросла людина з’їдає менше 800 калорій на день, кишечник може перестати скорочуватися. В результаті травлення сповільнюється.Як нормалізувати травлення під час дієти?

Насамперед, уникай жорстких дієт

Харчування повинно бути збалансованим за кількістю білків, жирів і вуглеводів, вмісту поживних речовин. Адже жорстке обмеження раціону – це завжди підвищене навантаження для всього організму і для травної системи в тому числі. А якщо хочеш скоротити калорійність, роби це за рахунок «порожніх» калорій – фастфуду, солодких напоїв, напівфабрикатів, смаженого, солоного і жирного.

Пий воду

Для роботи кишечника необхідно не менше 1,5-2 літрів води в добу. А якщо ти активно займаєшся спортом, рідини потрібно ще більше. І зверни увагу: це тільки чиста негазована вода! Чай, кава, соки і морси – не вважаються!

Харчуйся дрібно

Їж 5-6 разів на добу і не роби великих перерв між прийомами їжі – це підтримає регулярну роботу кишечника. А щоб не з’їсти забагато, можна користуватися правилом однієї склянки»: вся їжа на один прийом їжі повинна міститися в одній склянці.

Рухайся

Робота кишечника залежить не тільки від живлення, але і від повсякденної активності. І не думай, що якщо двічі в тиждень ти ходиш в спортзал, то в інший час можеш сидіти за комп’ютером на роботі і лежати на дивані вдома. Намагайся рухатися щодня проходь не менше 10 тисяч кроків, піднімайся пішки сходами. А якщо у тебе сидяча робота, щогодини роби перерву на 5 хвилин, щоб пройтися і трохи розім’ятися.

Включай в раціон овочі і фрукти

Навіть якщо ти хочеш схуднути, обов’язково їж овочі і фрукти, цільнозернові продукти, щоб організм отримував достатньо клітковини. Твої друзі – вівсянка, гречка, кисломолочні продукти, хліб з борошна грубого помелу. А ось від рису, манки, міцного чаю і какао краще утриматися.

На жаль, жорсткі рамки дієти і напружений ритм життя не завжди дозволяють нам сумлінно стежити за якістю і кількістю з’їдених овочів і фруктів, хоча й варто було б. Статистика свідчить, що замість необхідних 35 г клітковини організм отримує лише 10-15 гр, а в період дієти і того менше. Таке нехтування простими правилами харчування призводить до збою в роботі кишечника, а разом з ним і у всьому організмі.

Джерело: ukr.media