Україна входить до трьох країн Європи з низькокалорійним середнім раціоном

7 Листопада 2018 11:52

Індекс ФАО найбільш високий в розвинених країнах Європи, де на людину в середньому припадає від 3500 до 3800 ккал на день, інформує UkrMedia.

Україна входить в топ-3 країни Європи з найбільш низькокалорійним середнім раціоном громадян. При цьому в наших середньостатистичних сім’ях на їжу йде більше половини доходів, в Європі – приблизно 12%.

Не задовольняє експертів і якість раціону українців. Тільки хліба, овочів і яєць ми споживаємо стільки, скільки рекомендує наше міністерство охорони здоров’я, орієнтуючись на європейські норми. А ось м’яса їмо на 35% менше, ніж треба. Нинішні 140 грамів м’яса на людину в день, це всього 30 г чистого білка, тобто 40% добової потреби. Нестачу білка в раціоні можна заповнювати за рахунок риби і молочних продуктів, але їх ми споживаємо вдвічі менше норми.

А ось картоплі українці їдять багато – на 16% більше, ніж треба, заповнюючи таким чином, недолік калорійності свого меню. Відомий лікар-дієтолог Борис Скачко вважає, що така картопляна дієта, багата вуглеводами, може призводити до цукрового діабету і рекомендує замінювати картоплю гречкою, кукурудзою та просом.

Вугри і молоко

Колір і якість шкіри багато в чому залежать від харчування. Поради з цього приводу ми регулярно чуємо від дієтологів і дерматологів. Однак періодично вони вносять корективи у свої рекомендації. Візьмемо таку поширену проблему як акне. Вугри з’являються, коли сальні залози виділяють забагато шкірного жиру і при цьому в шкірі блокується відкриття фолікулів. І відбувається це не тільки в процесі статевого дозрівання, але і в старшому віці.

Ще недавно «головним підозрюваним» в тому, що шкіру обличчя спотворюють гнійнички, вважалися молочні продукти. Оскільки білки молочних продуктів підвищують рівень інсуліноподібного фактору росту-1 (IGF-1). А той стимулює сальні залози. Молочні продукти містять похідні статевих гормонів, таких як естроген, прогестерон і андроген, які можуть призвести до утворення вугрів.

Однак недавні наукові дослідження показали, що ризик появи вугрів залежить від типу молочних продуктів. Якщо вживання цільного і навіть знежиреного молока підвищує ймовірність акне на 13-26%, то любов людини до сиру і йогурту, навпаки робить шкіру більш здоровою. На думку вчених, відсутність негативного ефекту від цих продуктів, швидше за все, пов’язана з процесом ферментації при їх виробництві. І ця сама ферментація – з участю пробіотичних бактерій – може знижувати в молочних продуктах рівень фактора росту – 1 та інших компонентів, що викликають вугровий висип.

Дієта від депресії

Давно відомо, що наш настрій багато в чому залежить від нашого раціону. Існує стресовий феномен споживання їжі, коли людина на тлі сильного хвилювання з’їдає набагато більше ніж потребує її організм. І якщо це відбувається часто, зайвої ваги і навіть ожиріння не уникнути. А нещодавно вчених зацікавило питання, чи можуть якісь продукти, навпаки, провокувати розвиток депресії, і які зміни в щоденному меню необхідні, щоб поліпшити наше психічне самопочуття? Щоб знайти відповідь на це питання, учені провели кілька великомасштабних досліджень з участю великої кількості жінок різного віку і з’ясували, що існує певний зв’язок між депресивним станом і дієтою, в якій переважають червоне м’ясо, борошняні вироби з борошна вищого сорту і солодкі напої.

Результати мета-аналізу, опубліковані в цьому році свідчать про те, що саме надмірна любов до ковбас і шинки підвищує ризик розвитку депресії на фоні стресу або при генетичній схильності.

Американські дослідники, вивчаючи цю проблему, дійшли висновку, що ризик депресії знижують продукти, багаті вітаміном D.

Вже доведено і те, що антидепресивним ефектом володіє правильно збалансоване харчування. Тим людям, у яких часто буває пригнічений настрій, рекомендують середземноморську дієту, багату рибою, фруктами, овочами та продуктами з цілісних злаків.

Крах мікробної різноманітності

Чому серед японців так багато довгожителів? Вважається, що цьому сприяє особлива система харчування, прийнята в Країні висхідного сонця. І справа навіть не в тому, що в основі раціону японців – корисні морепродукти і рис. Головне те, що їх харчування дуже різноманітне. Японці їдять всього потроху: на обідньому столі у них безліч тарілочок з соусами, закусками, гарнірами і приправами. Останні наукові дослідження підтвердили правильність такого підходу до харчування.

Що різноманітніше меню, то багатший склад мікробіоти кишечника, якість якої визначає наше здоров’я й тривалість життя.

І сильно ризикують ті літні люди, які дотримуються звичних для себе монодієт. Простіше кажучи, кожен день їдять приблизно одне і те ж: кашу, суп, бутерброд з маслом, забуваючи про овочі, фрукти, морепродукти. На думку вчених, це призводить до краху мікробної різноманітності в кишечнику. У результаті цього в організмі збільшується кількість маркерів запалення, він стає вразливим. Літня людина погано себе почуває, слабшає і може серйозно захворіти. Навіть якщо у вас скромний бюджет спробуйте збагатити раціон, не лінуйтеся готувати собі салати з капусти, буряка, моркви, фруктів і горіхів.

Джерело: https://ukr.media