Вода з пластикових пляшок містить небезпечні сполуки

12 Листопада 2018 13:28

Немає нічого корисніше для пиття, ніж чиста вода. Всі ми знаємо норму для підтримки здорового водного балансу в організмі – не менше 1,5 літра на день. Але навіть при дотриманні всіх правил питного режиму, зіпсувати все може невідповідна ємність – пластикова пляшка. Ця зручна і доступна річ шкодить не тільки навколишньому середовищу, але і організму. І ось чому:

Пластик забруднює воду небезпечними хімічними речовинами

Пити з пластикової пляшки, особливо в спеку – погана ідея. Під впливом тепла та ультрафіолету (наприклад, в нагрітому сонцем автомобілі, на теплій підлозі в залі йоги, в посудомийній машині або мікрохвильовці, зовнішні шари пластику руйнуються. З пластмаси, зазначеної виробником кодом 3 і 7 можуть виділятися хімічні речовини бісфенол А і бісфенол S. Обидва компоненти забруднюють воду, яку ви п’єте з пляшки, і негативно впливають на ваше здоров’я, інформує UkrMedia.

Лікарка Шеріл Уотсон, біохімік Медичного відділення Техаського університету в Галвестоні проводида широкі дослідження бісфенолу А і бісфенолу S. «Коли ви приймаєте навіть невелику кількості цих речовин, ваш організм помилково приймає їх за гормон естроген, – говорить лікарка Уотсон. Вони можуть змінити роботу вашої ендокринної системи, посилити хронічні захворювання, наприклад, діабет, астму або рак. Дослідження на тваринах показали, що бісфенол негативно впливає на розвиток мозку та імунної системи – ці зміни можуть також передаватися у спадок майбутнім поколінням».

Хімічні речовини з пластику здатні призвести до безпліддя

Дослідники з’ясували, що у пар, які прийшли до екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), але мали високий рівень бісфенолу А в крові, сечі та робочому середовищі – зменшувалась імовірність успішно завагітніти. Такі висновки були зроблені на основі 91 дослідження, опублікованих в журналі Reproductive Toxilogy. Бісфенол з пластику має особливість імітувати естроген. Його надлишок в певні дні жіночого циклу перешкоджає заплідненню яйцеклітини та імплантації плідного яйця в матці, – вважає Шила Сатьянараяна, лікарка медичних наук.

Вода з пластикової пляшки небезпечна для серця

Щороку вчені отримують все більше доказів шкоди пластикових пляшок для організму. У 2012 році в журналі Circular були опубліковані результати дослідження, які пов’язували бісфенол А з підвищеним кров’яним тиском і ризиком серцево-судинних захворювань. У 2015 в журналі Hipertension з’явилося ще одне невелике, але докладне дослідження на цю тему. У дорослих людей, які пили воду з пляшок, що містять бісфенол, практично відразу підвищувався артеріальний тиск. Знову ж, всьому виною – імітація бісфенолом гормону естрогену. Його високий рівень збільшує вироблення білка плазми крові. За словами лікрки Сатьянараяни, це призводить до підвищеного згортання крові, що може викликати інсульт і проблеми роботи серця.

У мікротріщинах пластику розмножуються бактерії

На відміну від скляних та алюмінієвих пляшок – пластикові пошкоджуються під час використання. В дрібних тріщинах починають розмножуватися бактерії. Тому пластикова пляшка завжди повинна бути одноразовою, – попереджає журнал Practical Gastroenterology. «Хоча більшість цих бактерій не виявляють небезпеки, завжди є вірогідність розмноження патогенних мікробів», – говорить лікар Чарльз Гарбі, мікробіолог Арізонського університету. Щоб виключити можливість заразитися бактеріями з пляшки, її потрібно мити зсередини гарячою водою і милом, що, знову ж таки, призводить до руйнування пластику.

Пластикові пляшки нещадні до навколишнього середовища

Звичайно, викинутий пластик переробляється повторно. Однак це не вирішує проблеми забруднення навколишнього середовища. По-перше, не у всіх країнах є налагоджена система повторної переробки пластикових ємностей. По-друге, менше 1% пластику переробляється більше одного разу. У результаті величезна кількість пластмаси виявляється на звалищах, згідно з дослідженням Science Advance 2017 року. Якщо ця тенденція збережеться, за оцінками авторів дослідження в 2050 році в навколишньому середовищі буде більше 26 мільйонів фунтів пластикових відходів. Вчені закликають бути розсудливими і віддавати перевагу багаторазовим ємностям для пиття.

Джерело: https://ukr.media