Продовжує руйнуватися: в Ізяславі обвалилася ще одна стіна палацу Санґушків

21 Листопада 2018 13:25
Північний корпус комплексу може не пережити зиму.
Пам’ятка архітектури та місто будування національного значення – величний палац Санґушків – продовжує руйнуватися. Кілька днів тому тут знову стався обвал: розсипалася чергова секція стіни другого поверху північного корпусу. Руйнування зафіксували представники місцевої громадської організації «Товариство культурної спадщини «Заслав’є». Саме вони у травні цього року забили на сполох через масштабне руйнування частини споруди. Наразі ж зізнаються, що ані відвідини керівництва області, ані візити пам’яткоохоронців не зрушили справи з місця. Палац продовжує руйнуватися.

«Новий обвал ми зафіксували 18 листопада. Зруйнувалася секція стіни в інтер’єрі другого поверху північного корпусу. Це той же, найстаріший корпус, де раніше стався обвал зовнішньої стіни. Тобто, палац продовжує руйнуватися. Якщо буде сніжна зима – другий поверх може не витримати, і навесні перетвориться на купу каміння. Попри офіційні відвідини, в тому числі і голови облдержадміністрації Вадима Лозового, попри публічні заяви якось посприяти у збереженні пам’ятки, жодних реальних кроків для порятунку палацу на практиці зроблено не було. Підкреслюю, жодних. Тим часом палац руйнується швидкими темпами» – каже Володимир Федотов, голова організації.

Кілька разів цього року громадські активісти на небайдужі місцяни влаштовували у палаці толоку, прибирали від сміття та розчищали від заростей. Зізнаються, місцева влада спромоглася лише натягнути обмежуючі стрічки та встановити кілька табличок з застережними написами.

«Найголовніше, першочергово потрібно провести протиаварійні роботи: зробити водовідведення та накриття для стін від впливу атмосферних опадів. Ми консультувалися з цього приводу архітектурною організацією. Проект протиаварійних робіт на північний корпус, який потребує першочергового порятунку, вартуватиме близько 40 тисяч гривень. Це не такі космічні кошти, яких не можна вишукати в бюджетах для порятунку пам’ятки національно значення».

Володимир Федотов додає, що досі пам’ятка не взята ніким на баланс. А відтак – немає і відповідача. “Важаючи на цінність палацового комплексу, ми зверталися до голови ОДА щодо створення комунального підприємства, підпорядкованого облраді, та взяття палацового комплексу Санґушків та інших пам’яток міста на баланс облради. Однак цю пропозицію не підтримали. Не перебуває вона і на балансі міської ради”.

Наразі громадська організація «Заслав’є» підготувала подання на адресу Кабміну, сподіваючись, що на нього таки відреагують, та будуть здійснені конкретні кроки для того, щоб врятувати архітектурну перлину України.

Нагадаємо, палацовий комплекс в Ізяславі – унікальна споруда, яка перебуває під охороною держави. Його внесено занесено до Державного реєстру національного культурного надбання (пам’ятки містобудування і архітектури), які офіційно перебувають під охороною держави. Охоронний номер комплексу – 758, до якого також включено костел Святого Йосипа та монастир отців Лазаритів. Нині палац перебуває у жахливому занедбаному стані та руйнується швидкими темпами. А ще входить до десятки занедбаних палаців та замків України, які можуть зникнути назавжди.

Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: https://ye.ua