Однією з найпопулярніших порід риб для виготовлення котлет є минтай. Він відрізняється білим м’ясом, невеликим вмістом кісток і низькою калорійністю.
Котлети з минтая – відмінний спосіб застосування риби в кулінарії, за допомогою якого вдасться нагодувати свою сім’ю корисною, поживною і смачною їжею. Існує маса способів урізноманітнити лаконічний смак виробів і приготувати їх по-новому.
Як приготувати рибні котлети з минтая?
Рибні котлети з минтая готуються з філе, відокремленого від хребетної кістки і позбавленого від всіх інших дрібних кісточок.
- Філе можна підготувати самостійно з цілих тушок, використовувати його зі шкурою, або для більш делікатного смаку видалити останню.
- Крім сирого філе для приготування котлет підійде і вже відварена риба без кісток.
- Для подрібнення філейної частини риби застосовують м’ясорубку або чашу блендера, куди закладають нарізаний продукт разом з цибулею, розмоченим хлібом, іншими компонентами, згідно вимог вибраного рецепту.
- Щоб сформовані вироби не розвалювалися в процесі смаження і тримали форму, фарш вимішують і відбивають ретельно, попередньо приправивши його за смаком.
- Готують котлети з минтая шляхом традиційного обсмажування на плиті, запіканням в духовці або варіння на пару.
Котлети з фаршу минтая
Найзручніше готувати котлети з філе минтая або готового фаршу. Залишиться лише додати у напівфабрикат розмочений у молоці або воді і віджатий м’якуш білого хліба без скоринок, подрібнену цибулю, кріп і яйця. Для панірування сформованих виробів можна використовувати замість сухарів пшеничне борошно.
Інгредієнти:
- фарш з минтая – 700 грам;
- яйце – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- кріп – 3 гілочки;
- білий хліб – 150 грам;
- молоко – 100 мл;
- сухарі панірувальні – 100 грам;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- У фарш додають подрібнену ріпчасту цибулю, розмочений в молоці хліб, нарізаний кріп.
- Розбивають в основу яйце, додають сіль і перець.
- Масу вимішують, відбивають, формують заготовки.
- Панірують котлети з фаршу минтая в сухарях, обсмажують в олії з двох сторін.
Рублені котлети з минтая
Особливо соковитими виходять рибні котлети з філе минтая, для подрібнення якого застосовується тільки гострий ніж. Подібний рубаний фарш зв’язується доданим до складу крохмалем з яйцем і не вимагає формування виробів. Котлети смажать в даному випадку як оладки, накладаючи порції фаршу ложкою в розігріту олію.
Інгредієнти:
- філе минтая – 600 грам;
- яйця – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 0,5 шт.;
- крохмаль – 3 ст. ложки;
- спеції для риби – на смак;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Філе риби нарізають ножем як можна дрібніше.
- Додають дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
- Розбивають в основу яйця, засипають крохмаль.
- Приправляють масу сіллю, перцем, спеціями, ретельно перемішують.
- Смажать січені котлети з філе минтая, підрум’янюючи вироби з двох сторін.
Котлети з минтая з манкою
Елементарно і просто готуються котлети з минтая, якщо замість хліба додавати у фарш змішану заздалегідь з молоком манну крупу. Філе можна збити разом з добавками в чаші блендера, що зробить вироби ще більш легкими, ніжнішими і м’якшими. Паніровку тут можна не застосовувати або обваляти порції в сухарях.
Інгредієнти:
- філе минтая – 700 грам;
- яйця – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- манка – 100 грам;
- молоко – 100 мл;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Манку змішують з молоком, залишають на 30 хвилин.
- Подрібнюють зручним способом філе риби і цибулю.
- Додають розмочену крупу, сіль, перець, масу ретельно вимішують.
- Викладають порції фаршу в розігріту олію.
- Смажать рибні котлети з минтая з манкою на середньому вогні з двох сторін.
Котлети з вареного минтая
Котлети з вареного минтая – відмінний спосіб переробити рибу з юшки або спростивши шляхом попереднього відварювання продукту. Отримуємо філе, відділяючи його від кісток. Замість звичайної цибулі можна додати дрібно нарізане зелене пір’я або обсмажити ріпчасту цибулю в рослинній олії.
Інгредієнти:
- філе минтая – 800 грам;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- білий хліб – 150 грам;
- молоко – 150 мл;
- сухарі панірувальні – 100 грам;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Філе минтая подрібнюють разом з розмоченим в молоці хлібом.
- Додають зелену цибулю, яйце, сіль і перець, ретельно вимішують масу і добре відбивають.
- Формують котлети з відвареного минтая, панірують їх у сухарях, обсмажують в олії.
Котлети з минтая з салом
Зробити котлети з минтая, соковиті і смачні вдасться, додавши до фаршу подрібнене свиняче сало. Перетворить смакові характеристики страви обсмажування цибулі і додавання у фарш підсмаженої моркви. Подібною дією нівелюється яскраво виражений рибний смак, і він стає делікатним і лагідним.
Інгредієнти:
- філе минтая – 600 рам;
- сало – 100 грам;
- яйце – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- білий хліб – 100 грам;
- молоко – 100 мл;
- сухарі панірувальні – 100 грам;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Цибулю нарізають, перетирають моркву і обсмажують на олії до м’якості.
- Перекручують на м’ясорубці рибне філе, сало, розмочений в молоці і віджатий хліб і овочеву пасеровку.
- Додають яйце, сіль, перець, масу вимішують і відбивають.
- Формують заготовки, панірують у сухарях.
- Обсмажують котлети з минтая, смачні і соковиті з двох сторін.
Котлети з горбуші і минтая
Рибні котлети з горбуші і минтая порадують багатими смаковими якостями і високими поживними властивостями. Для балансування текстури фаршу в нього додають манку, замочивши її попередньо в невеликій порції молока для ніжності. Крім цибулі склад можна доповнити дрібно нарубаним кропом або петрушкою.
Інгредієнти:
- філе минтая і горбуші – 500 грам;
- яйця – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- манка – 50 грам;
- молоко – 50 мл;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Перекручують на м’ясорубці або в блендері філе двох видів риби і цибулю.
- Додають заздалегідь замочену в молоці манку, приправляють фарш сіллю, перцем, перемішують, відбивають.
- Накладають порції фаршу в розігріту на сковороді олію і смажать вироби з двох сторін на середньому вогні.
Рибні котлети з минтая з картоплею
Котлети з минтая – рецепт, в якому можна врахувати чудову здатність риби поєднуватися з картоплею. Філе слід подрібнити разом з очищеними сирими картоплинами, які додадуть виробам додаткові смакові ноти, збережуть соковитість рибної основи, зіграють роль в’яжучого компонента.
Інгредієнти:
- філе минтая – 900 грам;
- картопля – 3-4 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- петрушка – 1 пучок;
- сухарі панірувальні – 100 грам;
- сіль, перець, олія рослинна.
Приготування:
- Філе риби подрібнюють за допомогою м’ясорубки або блендера, додавши очищену і нарізану картоплю, цибулю.
- Вмішують у фарш сіль, перець, подрібнену петрушку, добре відбивають.
- Формують котлети, обкачують їх у сухарях, обсмажують в олії.
Рибні котлети з минтая для дітей
Готуючи котлети з минтая для дітей, їх додатково пропарюють з додаванням овочевої підливи для соковитості, ніжності і безпеки. Крім цибулі з морквою можна використовувати інші овочі: нарізані помідори без шкірки, солодкий болгарський перець і застосовувати для поліпшення смаку вершки, сметану.
Інгредієнти:
- філе минтая – 400 грам;
- яйце – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- манка – 50 грам;
- борошно вівсяне – 1-2 ложки;
- кріп – 2-3 гілочки;
- сіль, олія, вода.
Приготування:
- Філе риби подрібнюють.
- Додають яйце, манку і вівсяну муку, посоливши фарш за смаком.
- Залишають основу на 40 хвилин, викладають у розігріту олію, підрум’янюють її з двох сторін.
- Зверху викладають нарізану цибулю і моркву, додають воду, сіль, тушкують страву під кришкою 20 хвилин.
Пісні рибні котлети з минтая
Рецепт рибних котлет з минтая дозволений і в дні посту, якщо із його складу виключити яйця. Їх вдасться результативно замінити додаванням борошна або крохмалю кукурудзяного. Для пікантності смаку і додаткової легкої гостроти виробів допускається додавати при подрібненні риби зубки часнику.
Інгредієнти:
- філе минтая – 700 грам;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- манка – 3 ст. ложки;
- борошно – 30 грам;
- часник – 2 зубка;
- сіль, перець, спеції, олія рослинна, борошно для панірування.
Приготування:
- Філе риби подрібнюють, додають пасеровану на олії цибулю з морквою і часник.
- Додають борошно і манку, ретельно перемішують фарш і відбивають до гладкості.
- Формують заготовки, панірують їх у борошні, обсмажують в олії з двох боків до рум’янцю.