В Україні на ринку праці в 2019 році прогнозують кризу

12 Грудня 2018 11:25

Роботодавцям доведеться активно вкладатися в автоматизацію.

В наступному році хороших фахівців буде знайти ще складніше, ніж у цьому році, прогнозують економісти та аналітики ринку праці. Експерти пов’язують це з кількома причинами: працездатне населення старіє, а талановитих співробітників стає все менше.

Щоб вирішити проблему з персоналом, роботодавці змушені будуть придивлятися до автоматизації всіх процесів і інвестувати в сучасні технології.

По мірі зростання конкуренції на ринку праці компанії будуть прискорювати процес підбору кандидатів, при цьому вдаючись до технічних рішень. А для того, щоб утримати цінних працівників, треба буде опрацьовувати індивідуальні бонуси для конкретних працівників, а не цілих груп.

Нагадаємо, на українських робітників розраховують і в багатьох країнах східної Європи, насамперед у Чехії та країнах Балтії. Проте розміри цих ринків і зарплати помітно поступаються німецьким.

Простий українських будівельник, який заробляє в Польші та країнах Прибалтики €1 тис., у Німеччині отримує €2-2,5 тис., працюючи зараз нелегально. При легалізації за контрактом він отримає також і соціальний пакет. При цьому побутові витрати не сильно відрізняються від українських. Наприклад, завдяки більшій енергоефективності та меншій площі приміщень, за комуналку доведеться платити приблизно стільки ж, скільки і у нас. А ціни на продукти в Німеччині якщо і трохи вище польських, то з лишком окупляться великими заробітками.

Джерело: ukr.media