До отримання Томосу церква не ухвалюватиме важливих рішень, – митрополит Епіфаній

17 Грудня 2018 11:39

Ієрархи Української церкви не будуть ухвалюватимуть важливих рішень до отриманняТомосу про автокефалію від Вселенського патріарха, яке відбудеться 6 січня 2019 року. Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополитЕпіфаній (Думенко) під час брифінгу після літургії в Михайлівському Золотоверхому соборі, передає Еспресо.TV.

“До отримання Томосу ми не прийматимемо якихось важливих рішень. Тобто Томос – це той документ, який вже оформить нас юридично як автокефальну Українську православну церкву. І після цього документу ми будемо вже формувати всі відповідні органи, які будуть керувати, брати участь в розбудові цієї Церкви”, – розповів владика.

За його словами, в синоді (керуючому органі) нової церкви будуть брати участь представники всіх трьох православних конфесій – УПЦ КП, УПЦ МП і УАПЦ, які об’єдналися в Єдину церкву.

Епіфаній підтвердив інформацію про те, що на Соборі було лише двоє архієреїв УПЦ МП.

“Це владика Симеон, митрополит Вінницький, а також владика Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко)”, – додав Епіфаній.

Він зізнався, що сьогодні цих ієрархів не було на літургії у Михайлівському Золотоверхому, бо “їм потрібно на місці пояснювати людям що відбулося, як потрібно далі діяти і працювати в напрямку нашої подальшої єдності”.

Предстоятель ще раз запросив ієрархів УПЦ МП, які не були на Об’єднавчому соборі,приєднатися до Єдиної Помісної церкви.

“Ми готові прийняти їх з братерською любов’ю, із взаємоповагою, забути усі образи, які були до цього часу. Якщо ми цього не забудемо, то ми не зможемо перегорнути цю сторінку і писати вже нову історію Української православної церкви”, – сказав він.

За словами митрополита, нова Українська церква має створюватися на підвалинах єдності та християнської любові, а не основі ворожнечі.

“Все, що було, ми не повинні навіть згадувати, а будувати все на основі любові. Якщо буде любов, то це приведе нас усіх до спільної єдності. Ворожнеча, як ви знаєте, роз’єднує. Це гріх, який лежить в основі. Гріх має властивість руйнувати, а любов має властивість єднати усіх”, – підсумував Епіфаній.

Джерело: uatv.ua