Цей день в історії Хмельниччини: 21 січня

21 Січня 2019 14:29

В працях науковців та краєзнавців в цей день засноване Хмельницьке музичне училище, вперше відзначені «почесні» громадяни обласного центру та відійшов у вічність польський вчений який присвятив життя Поділлю.

Сьогодні виповнюється 125 років з дня смерті Юзефа-Антонія Роллє – польського історика і письменника. Його життя було тісно пов’язане з Кам’янцем-Подільським. Поселившись 1861 року в головному місті Подільської губернії, він прожив у місті до кінця життя. Невеликий будинок на нинішній Татарській вулиці, що його 1875 року придбала сім’я Ролле, незабаром став культурним осередком. Від 1860 року Роллє працював лікарем в Кам’янці-Подільському. Найбільше відомий, як автор тритомної праці «Подільські замки на молдавському прикордонні» (два перші томи присвячено історії Кам’янця-Подільського, третій — історії повітових і заштатних міст Подільської губернії) та «Історичних оповідань», в яких висвітлюється історія Поділля XVI—XVIII століть. Земний шлях Юзефа Ролле закінчився 21 січня 1894 року.. Поховали вченого на римо-католицькому кладовищі Кам’янця-Подільського. Проте в 30-х роках ХХ століття могила була поруйнована. У кафедральному костелі св.Петра і Павла збереглася мармурова дошка роботи Антонія Попеля з барельєфом Ролле.

21 січня 1959 року згідно з постановою  виконкому Хмельницької обласної ради народних депутатів в обласному центрі засновано музичне училище. У 2000 році училищу надано ім’я українського музиканта Владислава Івановича Заремби. Першим директором був Віктор Олексійович Цибульник, випускник Київської консерваторії по класу теорії музики та композиції. Спочатку в училищі функціонувало чотири відділи – фортепіанний, струнно-смичкових інструментів, духових та народних інструментів. Згодом було відкрито диригентськохоровий, музично-теоретичний, відділи академічного, естрадного та народного співу.

Більш, ніж півстоліття, навчальний заклад розташовувався у двоповерховій будівлі 1936 року. Зараз в комплексі з музичною школою розташоване по вулиці Прибузькій, 8.
За роки роботи училище випустило понад п’ять тисяч фахівців. Більшість випускників училища присвятили своє життя музиці й педагогіці та досягли успіхів у своїх галузях. Серед них — народний артист України, колишній соліст квартету “Явір” Володимир Дідух, композитор та заслужений артист України Володимир Войт, художній керівник Хмельницької філармонії Анатолій Гарпінчук, заслужений працівник культури, композитор та керівник хору ветеранів у Волочиську Цезар Зюльковський. До речі, останній отримав диплом №1, зараз він — музейний експонат в училищі. Сьогодні закладу виповнюється 60 років.

Вперше звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» було встановлене рішенням сьомої сесії міської ради від 21 січня 1966 року. До 1969 року було відзначено три хмельничанина: Горбанчука Юхима Онуфрійовича (1896- 1969 роки), Черно Пилипа Олексійовича (1899 рік – дата смерті невідома) та Романенка Олександра Хомича (1901-1974 роки).
Після цього, з незрозумілих причин про почесне звання «забули». Лише через тридцять років, рішенням сьомої сесії Хмельницької міської ради від 16 березня 1999 року, було відновлене звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Юна МІТРАШКО

 

Джерело: ye.ua