Міносвіти: школярі отримають безкоштовні е-підручники

25 Січня 2019 07:27

Міносвіти анонсувало, що українські школи отримають безкоштовні підручники в паперовому та електронному форматі.

Уряд ухвалив рішення, яке передбачає забезпечення українських шкіл не тільки паперовими підручниками, але також і електронними.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки з посиланням на відповідне рішення, затверджене на засіданні Кабміну.

«В Законі «Про освіту» ми вперше припустили, що держава гарантує безкоштовне забезпечення не тільки паперовими, а також електронними підручниками. Тепер уряд ухвалив Порядок, яким визначається конкретний механізм. Причому йдеться і про електронні версії паперових підручників у форматі pdf, і про власне електронні підручники і посібники з аудіосупроводом», – розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За її словами, доступ до таких підручників, право на використання яких придбано державою, отримають школярі та вчителі через Національну освітню електронну платформу.

Гриневич додала, що зараз майже готове ядро платформи і прийняте рішення стане одним із важливих кроків до наповнення її необхідним контентом.

Безкоштовними підручниками забезпечать тих, хто отримує повну середню освіту не тільки в школах та закладах профтехосвіти, але і в закладах профтехосвіти перед здобуттям вищої освіти (коледжі та технікуми). Педагоги також отримають безкоштовну навчально-методичну літературу.

Механізм визначення тиражу підручників буде новим. Тираж розрахують на найбільшу кількість учнів на 5-річний період використання підручника. Зокрема, видання підручників і посібників буде здійснюватися: один раз в 5 років з розрахунку 120% по мірі необхідності; для учнів з особливими освітніми потребами з розрахунку 160% від прогнозованої кількості.

Також вперше на рівні уряду передбачено формування резервного фонду підручників. За рахунок цього забезпечать потреби українців за кордоном: з української мови та літератури в 1000 примірників; з інших предметів українською мовою до 300 примірників; серії «Шкільна бібліотека» до 500 примірників.

Джерело: ukr.media