Цей день в історії Хмельниччини: 28 січня

28 Січня 2019 12:06

Керівник театру Микола Садовський у сценічному вбранні. Фото: dt.ua

Від давнини до сьогодення про людей та події.

В працях науковців та краєзнавців, 28 січня зроблені перші кроки для заснування «Українського незалежного театру» та відкриття юнацької бібліотеки. У сучасній історії це день скасування «диктаторських законів».

Цього дня, в 1920 році у Кам’янці-Подільському завершилося дводенне засідання комітету при головноуповноваженому уряду Української Народної Республіки, на якому ухвалено надати допомогу на заснування «Українського незалежного театру». Театр у місті діяв з першої половини 1919 по травень 1920 року.
Театрові рішенням уряду УНР у грудні 1919 року надається статус Державного Народного театру під керівництвом Миколи Садовського.Хронологічно перша рецензія у пресі Кам’янця-Подільського про виступи Державного театру датована 18 липня 1919 року і присвячена такій виставі, як «Суєта» за п’єсою Івана Карпенка-Карого.
Після поразки військ УНР колектив Державного театру не мав можливостей до існування, отож під впливом суспільно-політичних обставин припинив свою діяльність.

Також, на засіданні комітету 28 січня надано субсидії на видання студентського часопису «Нова думка». Він видавався радою студентських представників у 1920 році. Його творили самі студенти за підтримки окремих викладачів-філологів, а кошти на друк давали державні і партійні органи, зацікавлені у молодіжній підтримці національно-революційних процесів. Загалом у “Новій думці” було опубліковано понад 50 матеріалів, більшість яких становлять літературні твори і переклади зарубіжних авторів, статті на суспільно-політичні теми. Чимало інформації вміщено про студентське громадське життя.

22 січня 1982 року Кам’янець-Подільський міськвиконком ухвалив відкрити в місті спеціальну бібліотеку для обслуговування юнацтва. Бібліотеку відкрили вже через місяць, 24 лютого, на першому поверсі дев’ятиповерхового будинку на проспекті Леніна (тепер Грушевського).

28 січня 2014 року Верховна Рада відмінила «диктаторські закони 16 січня». Скасували 9 із 12 законів, які обмежували громадянські свободи громадян і були прийняті 16 січня «у ручному режимі». За скасування законів проголосував 361 із 412 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Не голосувала у повному складі фракція КПУ.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua