Цей день в історії Хмельниччини: 11 лютого

11 Лютого 2019 10:22

З 11 лютого 1890 року починається історія Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Він був заснований як давньосховище старожитностей. Давньосховище розмістилось у верхній галереї Казанського кафедрального собору в Старому місті. Храм не зберігся, залишилися лише його опис та знімки. Музей формувався як краєзнавчий заклад, що зосереджував різноманітні матеріали та відомості з місцевої історії, природи, народного побуту і мистецтва. Очолював інституцію дослідник Поділля Юхим Сіцінський, який уклав та опублікував детальні описи пам’яток музею (понад 7,5 тисяч одиниць зберігання). У 1920 році пам’ятки зібрання увійшли до складу місцевого історико-археологічного музею (нині – Державний історико-культурний заповідник у Кам’янці-Подільському). У 1937 році він розмістився на території Старої фортеці. Музей в Кам’янці-Подільському – найбільший музей Хмельницької області та один із найдавніших в Україні.

У 2015 році, 11 лютого, «Укрпошта» випустила конверт присвячений Кам’янець-Подільському музею. В рамках святкування річниці з дня заснування Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відбулось урочисте спецпогашення художнього маркованого конверта.

 

11 лютого 1944 року війська 60-ї армії 1-го Українського фронту зламали опір нацистів і завершили звільнення Шепетівки від окупантів. Першими до Шепетівки прорвалися танкісти з 13 танкової бригади Кантемирівсько дивізії 4 –го гвардійського танкового корпусу. Фашисти намагалися будь що втримати залізничний вузол – важливий опорний пункт у системі їхньої оборони. Атакуючи, танкісти й піхотинці, здійснили обхідний маневр, відрізали гітлерівцям шлях до відступу.

Рівненсько-Луцької наступальної операції в ході якої звільнили місто тривала з 26 січня по 11 лютого.
Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua