Класичні котлети по-київськи – одна зі страв, прийнятих в міжнародну гастрономічну практику.
За версією, в кінці XIX століття у ресторані «Київ» здогадалися в котлетах де-воляй (котлети з птиці) залищити кісточку. Так як на кісточку одягали начинку, то котлети стало зручно їсти руками, і вони придбали популярність під назвою «котлети по-київськи» .
Українці стверджують, що котлети потрапили до них у 1918 році, але популярності не набули. Через певний час, страву подали на честь повернення української делегації з Німеччини. Котлети всім сподобалися і швидко увійшли в ресторанне меню.
Американці приписують винахід цієї страви собі, стверджуючи, що назва «котлета по-київськи» з’явилася тому що їх нібито часто замовляли емігранти з України. По-англійськи страва називається «Chicken Kiev», тобто «Курча по-київськи».
Інгредієнти
- 4 шт. філе куряче
- 2 шт. яйця курячі
- 100 г масло вершкове
- 400 г олія соняшникова
- сухарі панірувальні
- пучок зелень
- по смаку сіль
- за смаком перець чорний
Приготування
- Подрібнити зелень, помістити у миску та змішати з вершковим маслом.
- Загорнути вершкове масло в харчову плівку і прибрати в морозилку на 20-30 хвилин.
- Куряче філе розкрити гострим ножем, щоб вийшов прямокутник і злегка відбити.
- На край філе викласти шматочки підмороженого вершкового масла.
- Загорнути філе таким чином, щоб масло було всередині.
- Злегка збити яйця і додати сіль, вмочити котлету в яєчну суміш.
- Потім обваляти в панірувальних сухарях. Двічі повторити процедуру.
- У глибокій сковороді або сотейнику добре розігріти рослинне масло і обсмажити котлети до рум’яної скоринки з усіх боків, періодично перевертаючи.
- Масло повинне покривати котлети повністю або хоча б наполовину.
- Готові котлети прикрасити зеленню. Як гарнір добре підійде смажена з цибулею картопля або картопляне пюре.