Цей день в історії Хмельниччини: 18 лютого

18 Лютого 2019 13:34

18 лютого у 2014 році на столичному майдані знову розпочались сутичкиБеркут знову атакує столичний Майдан. Військові прорвали барикаду біля верхньої станції метро Хрещатик, та водночас, пішли в атаку на мітингувальників біля Жовтневого палацу. Під час сутичок протестувальників з правоохоронцями постраждали близько 150 чоловік, троє загинули.
Дізнавшись про нові сутички у Києві, чимало мешканців Хмельницького, 18 лютого, знову вийшли на головну площу області.
Також частина мітингувальників пішла колоною містом, аби закликати людей приєднатися до протесту.

18 лютого 1987 року місті Нетішині з’явилась перша і світі вулиця Володимира Висоцького.До того періоду з появою кожного нового будинку у Нетішині, йому надавали номер, за яким здавали в експлуатацію. Тоді й виникла ідея назвати одну з вулиць іменем відомого барда, аби увіковічити пам’ять про нього на Поділлі. Проте місцева влада була категорично проти, адже компартія негативно ставилася до творчості співака. Тому на початку осені 1986 року містяни організували збір підписів на підтримку своєї пропозиції. Кілька тисяч підписів, переконали місцеву владу в юридичному затвердженні рішення.
25 грудня 2010 року вийшла в світ колекційна марка із зображенням пам’ятного знака першої в світі вулиці Висоцького. На сьогодні вулиць з ім’ям Володимира Висоцького налічується понад чотирьох десятків у світі.

18 лютого 2015 року під час виходу особового складу з Дебальцеве загинув розвідник 128-а окремої гірсько-піхотної бригади Олександр Пастухов. Поховали солдата у рідному селі Ставниця, Летичівського району.

Указом Президента України № 9/2016 від 16 січня 2016 року, “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

18 лютого 2018 року у Київському військовому госпіталі помер Юрій Кушнір, сержант 46-го батальйону спецпризначення ЗСУ “Донбас”. 39-річного телеграфіста поранив ворожий снайпер літом 2017 року під Мар’їнкою. Півроку медики київського шпиталю боролися за його життя, проте врятувати Юрія не вдалося. Його серце зупинилося 18 лютого вже 2018 року. Військового поховали в селі Жиленці, Ярмолинецького району, звідки він родом.

Указом Президента України № 189/2018 від 27 червня 2018 року, “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)

Юна МІТРАШКО.

Джерело: ye.ua