Існує думка, що жири краще не вживати, ніби вони сприяють набору зайвої ваги. Але є корисні жири, які необхідні нашому організму. Які ознаки вказують, що вам бракує корисних жирів?
Якщо вживати мало жирів, то можна заробити проблеми з печінкою, серцем, жовчним міхуром і нервами. Які жири корисні? І які симптоми кажуть про те, що ви їх мало вживаєте?
Що таке корисні жири?
Корисні жири – це ненасичені жирні кислоти (омега-3, омега-6, омега-9). Вони дуже потрібні нашому організму. Багато омеги ви знайдете в рибі, морепродуктах, горіхах, олії, бобових, соняшному насінні, гарбузі, кукурудзі, броколі, цвітній капусті, авокадо, обліписі, шипшині, чорній смородині, яйцях, сирах, сухофруктах, зелені, інформує Ukr.Media.
Шкідливі жири – це насичені жирні кислоти, які відкладаються на наших боках і шкодять здоров’ю. Вони міститися в жирному м’ясі, фастфуді, кондитерських виробах, маргарині, пальмовій та кокосовій олії.
Симптоми нестачі корисних жирів
Суха шкіра і проблеми з волоссям. Першими від нестачі жирів страждають шкіра і волосся. Шкіра стає сухою, волосся млявим, а нігті крихкими. Цю ситуацію ніяк не виправляють креми. Справа в тому, що клітини шкіри складаються з жирних кислот омега-3 і омега-6. Вони роблять шкіру еластичною. А косметика живить зовнішній шар епідермісу, але не впливає на причину сухості шкірних покривів.
Відчуття холоду. Ви мерзнете навіть при теплій температурі в приміщенні. Просто нестача жирів веде до порушення теплообміну. Рівень жирів в організмі впливає на здатність утримувати тепло.
Швидка втома. Ненасичені жирні кислоти допомагають засвоїти вуглеводи, які потрібні для вироблення організмом енергії, а також перешкоджають перепадам глюкози в крові.
Перепади настрою. Корисні жири підвищують рівень гормонів щастя. Якщо вживати їх мало, то нервова система буде відчувати стрес.
Зайві кілограми не йдуть. Обмежуючи себе в корисних жирах, ви позбавляєте організм поживних речовин, але і вага не йде. Дієтологи кажуть, що найбільш ефективне зниження ваги відбувається за рахунок зменшення простих вуглеводів і шкідливих жирів.
Постійне почуття голоду. Їжа з вмістом омеги добре насичує організм. Але якщо мало жирів у раціоні, то людина відчуває голод, навіть після щільного прийому їжі.
Погіршення пам’яті. Корисні жири дуже важливі для нашого мозку. Якщо їх мало вживати, то погіршується пам’ять, концентрація і увага.
Наявність синдрому сухого ока. Синдром сухого ока можна відчувати після тривалої роботи за комп’ютером. Його ви розпізнаєте по печінню, почервонінню очей, сухості, неприємним відчуттям. Недолік поліненасичених жирних кислот впливає на вироблення слізної плівки, тому людина може відчувати цей неприємний синдром.