Вчені з університету Сайтама в Японії провели дослідження, результати якого дають підстави стверджувати, що речовини, що містяться в зеленому чаї і моркві, здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, інформуєUkr.Media.
Хвороба Альцгеймера виникає через накопичення всередині нейронів патогенної речовини – білка бета-амілоїду (амілоїдні бляшки). Він утворюється з «уламків» білка APP, який бере участь у процесах лагодження пошкоджених нейронів.
Вчені спробували з’ясувати, як різні фітогормони і білки, що присутні в рослинах, впливають на швидкість формування «уламків» APP. Для цієї мети вчені досліджували рослини, які взаємодіють з альфа-секретаза – білком, який руйнує клуби білкового сміття, включаючи і залишки APP.
Для дослідження взяли екстракт зеленого чаю і моркви – у чаї міститься речовина EGCG, а в моркві, відповідно, ферулова кислота – саме в цих речовинах домінує альфа-секретаза.
Отримавши велику кількість цих ферментів, вчені провели дослідження на мишах, схильних до розвитку хвороби Альцгеймера.
Як показали експерименти, комбінація екстракту моркви і чаю діяла на мозок мишей значно сильніше, ніж працювали ці речовини окремо. Всього через 3 місяці після переходу на дієту з великою кількістю екстрактів моркви і зеленого чаю, концентрація амілоїдних бляшок в мозку мишей різко впала, а їх когнітивні здібності помітно покращилися.
Зокрема, їх епізодична пам’ять стала настільки ж хорошою, як і у здорових мишей такого ж віку, а здатність згадувати події далекого минулого покращилася приблизно в 1,5 рази.
Тому, вчені стверджують, що збільшення в раціоні людей зеленого чаю і моркви дійсно може зменшити ризик захворювання на хворобу Альцгеймера.