Фонд Томенка «Рідна країна» привітав дитячу бібліотеку зі 100-річчям

15 Березня 2019 10:31

Представник фонду Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко привітав працівників та читачів Центральної міської бібліотеки імені Т. Г. Шевченка для дітей та передав просвітницькі подарунки.

Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва — один з головних бібліотечних осередків столиці України. Її статус визначено Урядом України як науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей міста Києва.

Бібліотека створена у 1919 році за клопотанням відомих діячів культури — П. Г. Тичини та В. К. Магеровського. Певний час тут працював бібліотекарем сам Павло Григорович Тичина. У квітні 1920 року за його пропозицією бібліотеці було присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка

Нагадаємо, що напередодні святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка та на честь Року Шевченка в Україні київська влада хотіла зробити оригінальний «подарунок» – приватизувавши будівлю дитячої центральної бібліотеки, що носить його ім’я.

Тоді силою громадськості Микола Томенко та інші діячі змогли захистити бібліотеку від зникнення.

Представник фонду Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко зазначив, що тоді робили все, щоб зберегти осередок культури малим читачам.

«Ми раді, що тоді нам вдалося захистити цей заклад від апетитів влади. Зараз вона є зразком якою має бути сучасна бібліотека. Я згадую ті часи з сумом, але ще сумніше стає від того, що хоч від того часу влада й змінилась, шанувати бібліотеки більше не стали. Сьогодні фонд „Рідна країна“ продовжує опікуватись бібліотеками різних рівнів, особливо в сільській місцевості, де заклади найменше фінансують».

Джерело: ridna.ua