19 березня – день Марфи і Аркадія, Костянтинові Кола: традиції, обряди та прикмети

19 Березня 2019 09:49

19 березня в православ’ї згадують преподобного Аркадія Кіпрського і блаженну Марту Царицинську. У народному календарі дата отримала назву день Аркадія, Костянтинові кола, інформує Ukr.Media.

Хто такі святі Марфа і Аркадій?

Народилася Марфа в 1880 році в місті Царицині (тепер Волгоград). Батьки її були благочестиві люди і заможні, після гімназії відправили дочку в Петербург. Але там батько Іоанн Кронштадтський провидів, що дівчині уготована більш складна життєва доля і благословив її на юродивий подвиг заради Христа.

З тієї пори Марфа відмовилася від всіх мирських благ, ходила по землі і нагадувала людям про Бога. Вона часто відвідувала прості благочестиві сім’ї, після її молитов зцілялися хворі, у будинках ставало мирно і спокійно.

Аркадій проживав в IV столітті і з ранніх років присвятив своє життя іночеським подвигам. Він був наставником 42 учнів, які за віру Христову прийняли мученицьку смерть. Аркадій їх оплакував і передав тіла своїх учнів землі.

Обряди й традиції цього дня

19 березня на Русі прозвали Костянтинові кола, тому що в цей день прийнято обходити колодязі по колу і протоптувати сніг, щоб вода в них завжди була цілюща і чиста. Сьогодні біля колодязів заборонено лаятися, лихословити, курити, випивати і розпускати плітки.

Проведіть сьогодні спеціальні замовляння, і ваші дітки сім років хворіти не будуть

19 березня – відповідний день, щоб провести спеціальний обряд для захисту дітей від напущеного псування на цілих сім років. Для цього в глиняний або керамічний глечик потрібно зібрати талу воду, запечатати і закопати між двох осин.

При цьому читати замовні слова:

«Зовнішня вода з небес зійшла і пішла до криниці. Далі криниця в земельку пішла. Як я (ім’я) криницю цю землю закопала, так своїх улюблених діток від усякої псування закрила. На сім років! В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь».

Як визначити, що у дитини пристріт?

• Малюк не хоче їсти, його нудить і рве.

• Без будь-якої причини дитина плаче, влаштовує істерики, відмовляється спати і заспокоїти її неможливо.

• Малюк млявий, до всього у нього апатія.

• У дитини раптово підвищується температура, вона часто простигає.

• Малюк тривожний і дратівливий.

• У неї порушення сну, дитина може прокинутися серед ночі і сильно плакати.

Як зняти вроки у малюка?

Будь-які ритуали від пристріту рекомендується проводити, коли Місяць знаходиться в спадній фазі. Якщо допомога потрібна терміново, а Місяць в іншій фазі, виконуйте обряд в неділю.

Найбільш простий і дієвий – зі святою водою. Вона має дуже потужну захисну силу, але застосовувати таку воду можна тільки для хрещеної дитини.

1. Обов’язково і на мамі, і на малюку повинні бути надіті натільні хрестики.

2. Проводиться ритуал біля будь-якого порогу, будь то вхідні двері або міжкімнатні. Мамі і дитині треба стати таким чином, щоб поріг виявився між ніг.

3. Мама повинна налити воду в свою долоню і вмити нею дитину. Потім обтерти личко внутрішньою стороною подолу своєї сукні або спідниці. Так поступити тричі (умити і витерти).

Як захистити дитину від пристріту?

Навчіть малюка ніколи не брати у незнайомих людей ніяких подарунків і цукерок.

На внутрішній стороні одягу дитини приколіть маленьку булавочку. Вона повинна бути надійно закрита, стежте, щоб не розстебнулася і не поранила дитину.

Не показуйте стороннім людям сплячого малюка, і самі ним довго не милуйтеся.

На дитині обов’язково повинен бути натільний хрестик, якщо він охрещений в церкві.

Народні прикмети 19 березня

Якщо 19 березня ще морозна погода, то літо буде посушливе.

Почути сьогодні, як дятел стукає, означає, що весна буде пізня.

Джерело: ukr.media